Интимната хигиена при момиченцата е специфична:

1. На течаща вода първо се измива отпред областта на влагалището и след това ануса и около него. Идеята е да не се вкарват бактерии от изпражненията по време на измиването с вашите ръце. Оставете за кратко бебето без пелена за да „подиша“ кожата, това е най-добрата профилактика против подсичането. 

2. След това се подсушава много внимателно и нежно с мека кърпа, като се обръща специално внимание на гънките /да не се задържа влага в тях/. След раждането почти всички момиченца получават гъсто белезникаво течение от влагалището, то е хормонално. Не е опасно, не се лекува. Почистете леко с тампон напоен с преварена вода или физиологичен разтвор, без да натискате. И финалната стъпка - намазвате се с крем против подсичане. Подходящ за употреба е и крем за уязвимите кожни гънки, който има приложение за цялото тяло, предпазващ от зачервяване, напукване, сухота.Интимната хигиена при момченцата се извършва по-лесно:

1. Всяко бебе, независимо от пола си, трябва да се измива на течаща вода след изхождане по голяма нужда, кожата е много нежна и лесно се подсича, ако дълго време детето стои с изпражнения. Разбира се, когато сте навън, използвайте качествени влажни кърпички и почистете интимната област и дупето търпеливо.

2. След баня внимателно дръпнете кожичката без детето да изпитва болка и с чиста вода изплакнете. Късното махане на памперса и при момчетата е вредно. Тестисите неслучайно са поставени извън тялото, за да са на хладно и свободни. Затова трябва да им се даде възможност да се развиват и съзряват, а не да се притискат от топли памперси и стегнати чорапогащи дълго време.