Красиви, практични, плътни – новото поколение пелени, които се перат, отхвърлят всички предразсъдъци. Пелени от плат? В представите на много хора те изглеждат като захабени парчета тензух, които биха имали предимства само от екологични съображения. Факт обаче е, че отдавна се предлагат модели, които са лесни за употреба и определено изглеждат приятно.

Какво не знаем?

Докато в миналото текстилните пелени са се състояли от няколко слоя, които е трябвало след всяко пране да се нагъват по правилата, днес има модели, които включват само един слой и могат да се използват непосредствено след пране и изсушаване. Те са изработени от микрофибри, не дразнят кожата и попиват толкова добре, че и след 12-часова нощ не пропускат нищо. Пелените се перат при 60 градуса.

Предимства

Пелените от плат имат много предимства пред моделите за еднократна употреба. Те не съдържат допълнителни химични вещества и аромати, каквито съдържат много от еднократните пелени и които могат да причинят алергия. Освен това те са екологични – въпреки че се използва вода за прането им, не се създават допълнителни отпадъци.

Гъвкавост

Употребата на пелени от плат е удобна и практична, стига да не се прекалява със спазването на строги правила. Например не е нужно още през бременността да се подготви голям запас от такива пелени и да се вземе твърдо решение бебешкото дупе никога да не се докосне до пелена за еднократна употреба.

Много родители слагат на бебето пелени за многократна употреба само у дома, а навън малкото излиза с пелена за еднократна. Или през деня предпочитат пелени от плат, а през нощта – точно обратното. Никога обаче не е късно да се въведат пелени от плат. Има родители, които избират за детето си пелени от плат чак след втория му рожден ден. Причината е, че когато са с тях, децата усещат щом се напишкат и това помага значително по-лесно да се премине към гърнето.