Брой хранения и количество храна 


Дори на тази възраст майчиното мляко остава най-важната храна за кърмачетата и осигурява половината от енергийните нужди на бебето. Продължете да кърмите бебето си при поискване както през деня, така и през нощта. Твърдите храни не могат да заместят млякото през първата година от живота. Ако кърмата е достатъчна и е в количество поне около 500 мл. не е необходимо да давате допълнително мляко за кърмачета (адаптирано мляко) или преходно мляко (мляко за кърмачета на възраст повече от 6 месеца), тъй като кърмата с разнообразна диета осигурява всички хранителни вещества, от които се нуждае вашето дете. Не забравяйте да кърмите заедно с даването на други храни. 


Когато давате захранващи храни на вашето бебе, трябва да имате предвид шест важни неща: 


1. Честота: Хранете бебето със захранващи храни 1-3 пъти на ден.

2. Количество: Започнете с 2-3 чаени лъжици, като постепенно увеличите до около 150 г. или стигнете до 2 пъти по 70-80 г. ако детето не желае цялото количество на едно хранене.

3. Плътност: Давайте пюрирани семейни храни. На 8 месеца бебето може да започне да яде меки храни с пръсти - например банан, варен картоф.

4. Разнообразие: Опитайте се да храните с разнообразни храни при всяко хранене. Например: Храни с животински произход (месо, птиче месо, яйчен жълтък и риба), въглехидратни продукти (зърнени храни и кореноплодни), бобови растения и семена и богати на витамин А плодове и зеленчуци (моркови, спанак) и други плодове и зеленчуци (тиквички).
•    Храните с животински произход са много важни. Започнете въвеждането им възможно най-рано и предлагайте възможно ежедневно. Сготвяйте добре и нарязвайте на ситно. Кърмачетата могат да ядат добре сготвени и ситно нарязани яйца, месо и риба, дори ако нямат зъби.
•    Пюретата и кашите трябва да включват смес от зърнени храни, зеленчуци, кореноплодни зеленчуци и месо - телешко, риба, птичен месо, яйчен жълтък, плодове, зеленчуци, ако е възможно. Добавяйте мляко към тези каши. Гъстите и плътни храни са по-богати на енергия и витамини и ще нахранят детето ви по-добре от воднистите храни (като супата). Детето има големи енергийни и хранителни нужди и малък обем на стомаха. Важно е храната да има голяма хранителна стойност за детето в малък обем и количество.
•    Подкрепителни закуски (допълнителна храна между храненията) като плодове могат да се предлагат веднъж или два пъти на ден. 
•    Ако бебето ви е било кърмено изключително, то трябва да започне да пие вода с началото на немлечната диета. Нуждите от вода зависят от възрастта на детето, броя на храненията, количеството и вида на твърдата храна. Предлагайте на детето си вода по-често, особено след и между храненията! Опитвайте да давайте вода от чаша. През първата година се препоръчва преварена и охладена вода.
•    Моля, ограничавайте или не давайте на детето си захарни изделия (като бисквити или курабии), пържени закуски, сок, чай или газирани напитки. Избягвайте да давате сладки напитки.
•    Ако приготвяте храна за бебето, в която има масло или мазнини, използвайте не повече от половин до една чаена лъжичка на ден.
•    Всяка седмица можете да добавяте по една нова храна към диетата на детето си.
•    Използвайте йодирана сол.

5. Отзивчиво хранене: Бъдете търпеливи и активно насърчавайте бебето си да яде. Не го насилвайте да яде. Използвайте отделна чиния, за да сте сигурни, че малкото дете изяжда цялата предложена храна.
•    Наблюдавайте бебето си и реагирайте на неговите сигнали. Хранете детето бавно и търпеливо, следвайки неговия ритъм. Опитайте различни комбинации от храни, аромати и плътност, за да насърчите детето си да яде храната си. Изчакайте детето да спре да яде, преди да му предложите отново.
•    Спрете храненето, когато детето покаже, че му е било достатъчно.
•    Докато расте, детето постепенно развива уменията, необходими за самостоятелност в храненето (вземане на парчета храна и поставянето им в устата, избор на храна, използване на прибори за хранене).
•    Установете предсказуеми режими за хранене и закуски. Ограничете времето за хранене до 15-20 минути. Хранете детето винаги в столче за хранене на масата.

6. Хигиена: Добрата хигиена (чистота) е важна, за да се избегнат диария и други заболявания. Използвайте чиста лъжица или чаша, за да давате храни или течности на вашето бебе. Съхранявайте храните, които ще се дават на вашето бебе, на безопасно хигиенно място. Измийте ръцете си със сапун и вода, преди да приготвяте храни и да храните бебето. Измийте ръцете и ръцете на бебето преди хранене. Измийте ръцете си със сапун и вода след използване на тоалетната и измиване или почистване на бебешкото седалище. 


Храни, които трябва да се избягват през първата година от живота: 


•    Не давайте мед на дете през първата година от живота      
•    Необработено, пълноцено кравето мляко (както и козе, овче) не се препоръчва през първата година от живота, тъй като съставът му не отговаря на нуждите на кърмачетата и може да допринесе за развитието на анемия. Малко количество краве мляко може да се използва за приготвяне на каша, но рядко - 1път седмично.         
•    Избягвайте цитрусовите плодове (лимон, портокал, мандарина) през първата година.         
•    Не добавяйте сол или подправки към бебешката храна.         
•    Винаги се грижете за безопасността на детето: не давайте на бебето фъстъци, пуканки, малки плодове или ненарязано грозде, парчета твърда храна, с която може да се задави. 

        
Начин на хранене на бебето 


Важно е детето да се храни с разнообразни храни при всяко хранене. Това включва начало с гъста каша и постепенно добавяне към кашата на един вид зеленчуково пюре (тиква, морков, карфиол, пиперка, пащърнак) или добавяне на плодово пюре (ябълка, банан, круши, праскови). След това можете да преминете към пюрирано месо (пилешко, пуешко, нискомаслено телешко, агнешко, свинско). Вашето дете може да харесва някои продукти повече от други, насърчавайте го да опитва различни храни. Храната трябва постепенно от пюрирана да стане по-грубо намачкана, за да стимулира дъвкателните умения на детето. 

•    Не ограничавайте храните за вашето дете, тъй като детето ви се нуждае от разнообразни храни [т.е. белтъчни храни, плодове и зеленчуци, малко мазнини (т.е. растително масло) и зърнени храни / кореноплодни в диетата].
•    Ако детето ви развие алергия към дадена храна, можете да премахнете този хранителен продукт за няколко месеца.
•    Ако имате фамилна анамнеза за алергия, в този случай можете постепенно да въвеждате по една храна / ден за период от една седмица до 10 дни.

 

Полезната информация е предоставена от Беббо - вашият джобен партньор в родителството.