След раждането, през първите три месеца, детето расте най-бързо, а след това интензивният растеж продължава с леко забавяне. В този период храненето и още недостатъчно дефинираните генетични фактори имат ключово влияние върху скоростта на растежа, заедно с подходящата подкрепа от непосредствената среда. Детските заболявания могат да бъдат притеснителни, но с вашата адекватна подкрепа те обикновено имат временен ефект. 


•    Растежът на вашето дете се оценява чрез измерване на показателите на растежа: телесна маса, дължина на тялото (дължината се измерва, когато бебето е в легнало положение до 2-годишна възраст) и обиколката на главата, и след това се сравняват със стандартите за растеж, създадени от Световната здравна организация (СЗО). За ежедневна употреба тези стандарти са превърнати в графики за растеж, които изглеждат по различен начин за момчетата и за момичетата. 


•    При всеки профилактичен здравен преглед вашето дете ще бъде измервано и получените стойности ще бъдат въвеждани в графики за растеж, като по този начин се проследява дали растежът на детето ви е в норма. 

При раждане:
•    Средните стойности на телесната маса и дължината на тялото при раждането са малко по-високи при момчетата (около 3600 г. и 51,5 см.) в сравнение с момичетата (около 3500 г. и 50,5 см.), което ясно отразява влиянието на генетичните фактори върху растежа. Средната обиколка на главата е около 35 см. 


Първи месец:
•    Не се изненадвайте, ако детето ви загуби до 10% от телесното си тегло през първите дни след раждането. Това се очаква, загубата е временна и ще бъде компенсирана с подходящи грижи и хранене, за предпочитане с кърма, не по-късно от края на втората седмица от живота.
•    През следващите дни се очаква детето да започне да наддава, средно между 20 и 30 г. дневно.
•    Първият месец е месецът, когато детето свиква с условията на живот във външната среда и има големи вариации в растежа. Ето защо може да се случи детето ви да наддаде само 400 грама, или ако се роди голямо, често иска да бъде кърмено и спи добре, може да наддаде 1000 грама и повече. През това време то расте средно с 4,5 до 5 см.
•    Растежът на главата се следи особено активно, защото е обусловен от скоростта на мозъчния растеж. Мозъкът поема много информация от околната среда и расте с фантастична скорост, така че през този месец обиколката на главата може да се увеличи с около 2,5 см. 
 

Първите три месеца:
•    Вашето бебе ще продължи да расте със същата скорост, както през първите няколко седмици от живота. През тези месеци се очаква то да наддаде от 700 до 900 грама, да израсне с 2,5 до 4 см, а обиколката на главата му да се увеличава с 1,2 см на месец. Дадените числа са само средни стойности и следователно са възможни леки отклонения при типичния растеж. Напредъкът на детето ви ще бъде оценен въз основа на цялостната картина. 
 

6 месеца:
•    От четвъртия до седмия месец детето ще продължи да наддава около 450 до 550 г на месец. През това време то ще израсне с около 6 см, а обиколката на главата ще се увеличи с около 2,5 см.
•    В периода от 4-ия до 6-ия месец повечето деца удвояват рожденото си тегло. При недоносени бебета това може да се случи на възраст 3-4 месеца.
Растежът на всяко дете е уникален и ако детето има оптимално хранене и стимулираща развитието среда, то обикновено следва модела на растеж, установен през първите месеци от живота. Редовните измервания и попълването на графиките за растеж ни помагат правилно да го наблюдаваме.

 

Полезната информация е предоставена от Беббо - вашият джобен партньор в родителството