След като бебето се роди, свършат коликите, поникнат зъбките и започне лазенето, последвано от прохождането, идва и първият рожден ден. В последните години списъкът с „модерни ритуали“, които майките превръщат в традиция за първата годинка на децата си, нараства ежедневно. Наред с разнообразната украса, нашумялата пинята и добрия стар прощъпалник сред най-популярните и предпочитаните се оказва т.нар. smash cake, или „смачкана торта“.

Идеята за ритуала се заражда в Америка, където за първия си рожден ден детето получава специално направена само за него торта – малка, цветна, по възможност здравословна (без захар, глутен и ГМО съставки). То може да прави каквото поиска с нея, за разлика от тортата, която обикновено поръчваме, за да почерпим гостите. Целта е детето да е щастливо, че прави всичко, което му доставя удоволствие, а по принцип е забранено – цапа се, мачка тортата, хапва, колкото поиска. За да бъде напълно завършен ритуалът обаче, цялата церемония по смачкване на тортата трябва да бъде заснета от професионален фотограф. Кадрите трябва да са многобройни, а бебето – колкото може по-изцапано и щастливо.

След като фотосесията е готова, се подбира най-добрият кадър, който се използва като обложка за покана за предстоящото парти за първата годинка на детето.

Предлагаме няколко полезни съвета, които ще ви подготвят за ритуала:

  • Основната цел на smash cake e детето да се цапа до забрава, без никой да му пречи. Все пак обаче трябва да държите нещата под контрол. Важно е да поставите покривка за еднократна употреба под бебето, да приготвите хавлия за предстоящата баня, тъй като много от тортите имат оцветители (макар и естествени) и подсладители, които трудно ще можете да измиете.
  • Важно е да вземете и втора торта или десерт по време на фотосесията, за да може и възрастните да се насладят на момента и да не обръщат внимание на бъркотията, която доволното и щастливо бебе ще направи със смачканата торта.
  • Хубаво е детето да е с по-малко дрехи по време на фотосесията и на ритуала, тъй като едва ли след това ще успеете да изперете всичко. Дори се препоръчва детето да е по пелени, за да може да размаже на воля крема от празничната си торта.

Оказва се, че голяма част от родителите, освен ангажирането на студио за фотосесия, ангажират и специализирана фирма за почистване след това.

Ритуалът става все по-популярен и в Европа. У нас вече има фотостудия, които не само снимат бебето, след като са поставили концепцията за smash cake, но и предлагат торти за случая.

Съветите на фотографите са тортата да е много мека, задължително да е мини размер и по нея да има различни ярки цветове, за да може цапането да е пълноценно, а идеалният кадър да не е само един. Разбира се, фотосесия по време на ритуала можете да направите и в домашни условия.

IMG 3864

Някои родители дори измислят тема на събитието, като тортата, декорите и аксесоарите за бебето са от определено детско филмче, приказка, песен или други любими герои на детето.

Ритуалът вече се прави и в България, като все повече стават и специализираните фирми, които предлагат услугата до най-малкия детайл. Снимките в материала са от smash cake партито на нашата малка приятелка – София.

 

Текст: Деница Янкова