Понякога не е лесно да разкрием наличието на уроинфекция при малките деца, неслучайно бива наричана „тих враг“. Да, когато става дума за нас – възрастните, лесно споделяме на лекаря симптомите, които ни измъчват. Най-малките обаче не могат да говорят, разказвайки с лекота в какво се изразява дискомфортът им. Въпреки че повечето родители са изключително наблюдателни и веднага обръщат внимание дори на лекото зачервяване на половите органи – конкретни проблеми обаче остават невидими за очите. Да започнем отначало или иначе казано – най-честите инфекции на пикочните пътища са циститът и острият пиелонефрит. Около 20% от всички деца прекарват поне по две подобни инфекции. По природа уроинфекциите са 100% бактериални. Едва ли ще се изненадате, ако уточним, че по-често се срещат при момиченцата. Сред основните причинители са причинители са ешехирия коли и т.нар. КЕС група  (клебсиела, ентеробактер, серация). Въпросните бактерии са нормални за храносмилателния тракт на нашия организъм, но когато попаднат в пикочните пътища, при по-висока концентрация водят до инфекция. Малките деца обикновено имат т.нар. състояние на рефлукс – връщане на урината от пикочния мехур нагоре към бъбреците. Ако в урината има бактерии, те попадат в бъбрека и може да доведат до по-тежка инфекция – пиелонефрит, който, ако не се излекува напълно, може да се хронифицира. Съмнявате се за наличието на подобен проблем? Необходимо е да изследвате урина от детето. Разбира се, изключително важно е да коментирате всички стъпки с вашия педиатър. До 3-годишна възраст децата все още не могат да контролират уринирането си, затова най-често стерилната урина се взема, след като се направи тоалет на половите органи – при момиченцата на влагалището, при момченцата на члена, и се залепи стерилна торбичка. Това е най-безболезненият и често използван метод. Знаем, че повечето родители се тревожат и не знаят дали ще се справят успешно с тази задача. Добрата новина е – иновация, в лицето на пелена, показваща наличие на инфекция на пикочните пътища чрез индикаторна лента, която се оцветява в розово при положителен резултат. Положителен резултат се отчита тогава, когато в урината има завишени нива на нитрити. Запомнете това име – Pine Smart. Медицинска пелена, предназначена за ползване от бебета и деца. Хипоалергенна, мека, удобна и безопасна, подходяща за деца от всички възрасти.


Наричат я още „умна пелена“, защото Pine Smart има своя мисия, а именно – да осигури спокойствие на родителите в моменти на неразположение при децата им, давайки бърз и лесен начин за диагностика на втората най-често срещана инфекция при деца до 3-годишна възраст – тази на пикочните пътища. 

Запомнете – необходимо е да поддържате добра хигиена, както и детето да приема повече течности (след дефекация внимателно и обстойно да се почиства интимната зона. При момиченцата може да се използва памуче, напоено с преварена вода, като основно се следи и посоката на избърсване – от половите органи към дупето, а не обратно).

Pine Smart се използва за профилактика или при първи симптоми:

  • температура,
  • безсъние,
  • промяна в цвета и мириса на урината,
  • дискомфорт при уриниране и др.

МНОГО ВАЖНО! Резултатът идва минути след попадането на урината в пелената. Pine Smart спестява сложното поставяне на колектор за урина, изпращането на проби до лаборатория и времеемкото чакане. При позитивен резултат следва незабавна консултация с лекар за провеждане на обстойни изследвания и установяване на вида бактерия чрез лабораторен тест. 

Можем ли да бъдем спокойни, че резултатът е точен?
Като при всеки медицински тест, Pine Smart показва точен резултат само при спазване на определени условия и начин на употреба: само с проба от стерилна урина, събрана в пелената сутрин или нощем, след направен тоалет и при правилно съхранение на пелените (в кутията, на тъмно). Пелената се поставя на детето, а резултатът идва след минути, както вече споделихме. Дори бледо розово оцветяване на петна сочи за наличие на уроинфекция. Pine Smart може да се ползва и от възрастни като тест за цистит или уретрит (при тази информация много женски сърца ще ликуват).
Пелените могат да се закупят на www.pinesmart.bg и в избрани детски магазини.

СПЕЦИАЛНО за читателите на „9 месеца“ предоставяме безсрочен КОД ЗА 15% ОТСТЪПКА (9mecesa15), който ви дава възможност за покупка от горепосочения сайт.