Преди години близнаците са били рядкост. В началото на 80-те години на миналия век вероятността да се родят близнаци е сравнително ниска – 1 на 85 раждания. Днес от 50 раждания едно е на близнаци.


Щом се оформи някаква тенденция, начело са звездите – Джулия Робъртс, 40 год., има близнаци, Дженифър Лопес, 38 год., – също, следва ги звездната двойка Анджелина Джоли и Брад Пит…

В Германия например има 1.6 млн. близнаци.

Повече лекарства – повече бременности с повече бебета накуп
Бумът се отнася обаче само за двуяйчните близнаци, докато броят на еднояйчните е постоянен. Те си остават изключение – приличат си като две капки вода, имат еднаква наследственост и кръвна група и един и същи цвят на косата. Еднояйчни близнаци се получават, когато яйцеклетката се дели извънпланово между първия и 13-ия ден след оплождането. Причините за това все още не са известни.
Двуяйчните близнаци се получават от две различни яйцеклетки. Те притежават само по половина от еднаквата наследственост. При това може да са момче и момиче, които даже не си приличат особено. Принципът е следният: две яйцеклетки узряват паралелно (нормалното е само една за един цикъл) и се оплождат от два сперматозоида. Съвременната медицина познава факторите, които предразполагат към стимулирането на повече яйцеклетки – това са по-високата възраст, фолиевата киселина, хормоналното лечение и изкуственото оплождане.

За успешното всекидневие с близнаци
Добре подготвени. На първо място е правилният избор на детската количка, която майките на близнаците наричат ”вход към свободата”. Двете (или повечето) бебета, които не могат да се носят с две ръце, могат да се возят с количка. Затова при купуването й трябва много да се внимава. Важно е тя да може да  минава през стандартни врати, да е лека, двете й седалки да са разделени, за да се предотвратят взаимното отнемане на бибероните и последвалият плач.
Кърменето – не на всяка цена. Принципно въпросът не е дали кърменето е възможно и при близнаци. Особено при преждевременно родените кърмата е добра защита срещу болести. Кърменето на близнаци обаче може да е много изтощително, защото непрекъснато се налага да се попълват необходимите енергийни резерви.
Едновременното кърмене на двете деца изисква тренировка. Не всяка майка го постига веднага. В началото често едното от бебетата може да се изплъзне и да протестира. Ако децата се кърмят едно след друго, това означава кърмене нон стоп и осигуряване на помощник за чакащото бебе. Затова не е зле подробностите да се обмислят още през бременността – шишето с биберон е добра алтернатива. Не забравяйте, че децата са добре само когато и мама е добре.

Живот по ноти
Пазарувайте по Интернет. С две деца ще ви се наложи да сте като трениран шерп. Ще носите децата до количката, играчки в двойно количество, памперси, шишета и т. н. Затова добре е да купувате някои неща по Интернет. Пазаруването в магазините в града подобрява настроението, но особено в началото ще сте доволна, ако не се налага за всяка дреболия да тичате до магазина.
Спестявайте разумно. Вярно е, че животът с близнаци е по-скъп – не можете да запазите бебешките неща за следващото дете, както е прието да се прави. Не спестявайте обаче от шишета, биберони и бебешко бельо, от които ежедневно има нужда, и то в голямо количество, а времето за пране и стерилизиране никога не стига.
Хранене без стрес. Създайте ритъм на децата. Хранете ги едновременно, също и през нощта – когато първото се събуди и получи шишето си, събудете и второто и му дайте шишето. Скоро децата ще си създадат еднакъв ритъм. Това се отнася и за съня – слагайте ги да спят едновременно и винаги по едно и също време. След няколко седмици и двете ще са уморени в еднакъв час.
Напред към самообслужването. Лесно е, ако налучкате правилната позиция – например да ползвате възглавница за кърмене, на която да поставяте да лежат и двете бебета и да сядате пред нея. Когато включите пюрето, в началото най-добре ще е да храните всяко дете поотделно, затова започнете в някой почивен ден или когато и таткото си е вкъщи. Останалите порции от шишето децата могат да пият и сами. Достатъчно е да им покажете как да държат шишето и след няколко дни бебетата ви ще са истински майстори в самостоятелното пиене.
Използвайте всяка минута. Времето е скъпоценно благо за майките на близнаци, затова не изминавайте напразно и най-малкото разстояние. Зареждайте пералнята с мръсните дрехи при всяко влизане в банята, сварявайте от сутринта водата за следващите шишета. Вечерта дозирайте млякото на прах за нощните хранения и се снабдете с таймер за затоплянето на шишетата.
Обслужвайте децата заедно. Използвайте екипното предимство при всекидневните грижи като подсушаване, смяна на пелените, миене или обличане. Слагайте децата легнали едно до друго – така ще може да ги наблюдавате и никое от тях няма да скучае. Това, разбира се, е възможно, докато малките не са още твърде подвижни.
Правете междинни спирки. Представете си, че в момента се занимавате с едното бебе и точно тогава и другото търси близостта ви, иска биберон или пълзи към лампата. Значи се нуждаете от сигурно “място за паркиране” на бебетата. Това могат да са креватчето или кошарката, които са точно до масата за повиване, или високото столче, което да оставяте винаги там, където се грижите за другото дете.
На разходка тримата. Правилното носене гарантира спокойствието при разходката. С близнаци не бихте могли да носите в едната ръка чантата, а в другата бебето. Поне два пъти трябва да се върнете, за да натоварите в колата бебетата и количката. И всичко трябва да става много бързо, защото, докато изнесете първото, другото вече плаче до посиняване. Затова трябва добре да планирате всичко – обличането на двете деца и подготвянето на чантата с всичко необходимо. Може да разпределите децата в две приспособления за носене – едното на корема, другото на хълбока, а чантата на другото рамо. Това обаче ще е доста уморително, когато малките натежат повече. Тогава помислете и за гърба си. Щадете го!
Помощ от близките. Преди всичко включвайте бабите. Сигурно майка ви, както и свекървата са готови да ви помагат. Понякога трябва да мине време, за да осъзнаете, че се нуждаете от помощ. Спокойно покажете на бабите какво трябва да правят, за да могат да се справят и сами. В началото най-добре е те да поемат дългата разходка с детската количка. Тогава няма нужда нищо да обяснявате, а в отсъствието на бебетата може да полегнете за час-два.
Готови да помогнат. И в най-смелите си мечти не можете да си представите колко често непознати ще ви заговарят, докато возите детската количка с близнаците. В 99% от случаите околните ще показват нескритата си симпатия към вашите съкровища. Бъдете дружелюбна и не отказвайте помощ – оставяйте да ви държат вратата, да качат количката в трамвая или в автобуса, радвайте се, когато се отместват, за да ви направят място.

Павлина Желева
психолог

Знаете ли, че…
 Прекалено високите жени по-често раждат близнаци. Учени от Ню Йорк смятат, че в организма им се образува по-голямо количество растежен хормон, който води до по-високия им ръст и до многоплодна бременност.
 Интензивното тютюнопушене (повече от десет цигари дневно) намалява вероятността за забременяване, увеличава обаче значително шанса за многоплодна бременност. Това установяват учени от Португалия и Испания.
 Ако жените консумират мляко и месо от животни, хранени с добавки на растежни хормони, вероятността да родят близнаци при тях е пет пъти по-висока, отколкото при вегетарианките. Това е проблем за САЩ. В страните от Европейския съюз добавката на растежни хормони в животинските храни е забранена.
 В миналото в западноафриканското племе Йоруба при всяко шесто раждане на бял свят са се появявали двуяйчни близнаци. Основна храна на племето били сладките картофи. Те съдържат хормони, които стимулират разделянето на яйцеклетката. Днес и в тази част на Африка са нахлули веригите за бързо хранене, които бързо променят вкуса и на аборигените.
 В САЩ има пластични хирурзи, които са специализирани в изглаждане на бръчките и уеднаквяване на лицата на вече остарели двойки близнаци.
 Най-голяма вероятност да се родят двуяйчни близнаци има при някои африкански племена – едно към 20. В Япония или в Китай  близнаци се раждат значително по-рядко – вероятността е едно към 150.
 Световният рекорд като майка на близнаци принадлежи на Леонтина Албина от Чили, която през 1991 г. ражда 55-ото си дете. Тя е родила пет пъти по три деца, а останалите са близнаци.