Мъдростта на Изтока винаги е привличала западния човек като контрапункт на неговото забързано до истеричност ежедневие. Един от изворите на тази мъдрост е Аюрведа (от санскрит– знание за живота) – древното индийско учение за здравето (и физическо, и емоционално). Това учение е познато отпреди почти 5000 години. Древните Аюрведа писания не пропускат да обърнат внимание и да дадат препоръки и за деликатния период на бременността, уверява д-р Антоанета Заркова. Тя е лекар в Националната болница по хематология но вече от 11 години детайлно изучава и прилага лечебните методи на традиционната индийска медицина. У всеки човек според Аюрведа доминира енергията на една от трите доши (виж на стр. 42) – вата, пита и кафа. Това са трите конституционални типа, които характеризират физическите и психичните специфики на човека и дават информация за слабите места в организма му. Като цяло периодът на бременността, независимо към коя от трите доши принадлежи бъдещата майка, се доминира от енергията кафа „Кафа отговаря на елементите Земя и Вода. А това съответства на промените в организма, провокирани от бременността – изгражда се нова материя, натрупва се маса, увеличава се обемът на циркулиращата кръв. Поради това и много бъдещи майки проявяват симптоми, характерни за типа кафа– нуждаят се от повече сън, изпитват известна умора и т.н.“, обяснява лекарката. Тъй като жените, които са тип кафа, са по-склонни към напълняване през 9-те месеца има вероятност да натрупат повече килограми и по-интензивно да страдат от отоци на краката в сравнение с бъдещите майки от типовете вата и пита. „Затова бременната с кафа доша трябва да е по-внимателна при избора на менюто си“, предупреждава д-р Заркова. А какво означава това според Аюрведа? „Наясно съм, че повечето лекари категорично няма да се съгласят, но основна препоръка на Аюрведа е бъдещата майка да не консумира месо, тъй като то се приема за токсинообразуваща храна. А чрез кръвообращението тези вещества стигат и до бебето в утробата“, отбелязва лекарката. Несъгласието на мнозинството акушер-гинеколози идва оттам, че липсата на месо през 9-те месеца може да провокира дефицит на важни вещества (желязо, витамин В12 и др.) в организма на бъдещата майка.„Аюрведа също не пренебрегва факта, че в този период има риск от дефицит на важни вещества за майчиния организъм, особено около 7-ия месец поради интензивния растеж на бебето в утробата. И тъй като е ясно, че растителната храна не е надежден източник например на витамин В12, съветвам бременните да си го набавят под формата на хранителна добавка след консултация с акушер-гинеколог. Аюрведа препоръчва те да приемат възможно най-разнообразна и богата на витамини храна“, уточнява д-р Заркова. За сметка на месото, което по принцип не е на почит в кулинарната традиция на Индия, Аюрведа изтъква ползите от млякото и пречистеното краве масло (т.нар. ги, което може да се намери в магазините за здравословно хранене или да се приготви в домашни условия). „Счита се, че млякото има охлаждащо свойство, което има благотворен ефект в периода на бременността“, обяснява лекарката. Любопитно е, че дори има точна схема на консумация на мляко в различните месеци на бременността. През 1-вия месец се препоръчва бременната да пие охладено мляко. През 2-рия е добре то да е подсладено, тъй като сладкият вкус също има охлаждащо действие. През 3-ия и 5-ия месец препоръката е млякото да е с мед и с пречистено краве масло. През 6-ия и 7-ия месец то да е подсладено, а в 8-ия се акцентира на ползата от подсладената зърнена каша с пречистено масло и мляко. „Това е доста хранителна комбинация, която осигурява пълноценни калории на бъдещата майка. Аюрведа не зачерква сиренето от менюто на бременната, а само препоръчва то да не се консумира ежедневно. Това се отнася и за киселите храни, които имат загряващ ефект, а в периода на бременността той не е желателен“, обяснява специалистката. Принципът на Аюрведа е всяко желание на бременната, включително и към определена храна, да се изпълнява, тъй като предпочитанията към даден вкус може да са сигнал за нуждите на бебето. Единствената категорична забрана е през всичките 9 месеца да не се пие алкохол. Масажът е на почетно място в лечебната система на Аюрведа. Разбира се, през 9-те месеца той се прилага в по-деликатни варианти. От началото на 9-ия месец, като подготовка за раждането, Аюрведа препоръчва нежното втриване на масло по цялото тяло на бъдещата майка, а то се избира съобразно с дошата на жената – сусамовото е подходящо за типовете кафа и вата, зехтинът пък за типа пита. Влиянието на стреса, който преживява бъдещата майка, върху бебето в утробата днес се проучва сериозно от специалистите по пренатално развитие. Още преди хилядолетия текстовете на Аюрведа разкриват голямото значение на хигиената на мислите и емоциите на бъдещата майка, а не само на избягването на стреса. „През 9-те месеца жената не трябва да допуска в ума си никаква лоша мисъл или чувство на гняв към друг човек“, обобщава д-р Заркова.

 

 Кой е вашият тип доша?

Сред многото фактори, които определят към кой тип доша ще принадлежи новороденото, са и доминиращите доши на бъдещите родители в момента на зачеването. Във всеки организъм са скрити и трите типа доши, най-често обаче една или две от тях са доминиращи...


Вата
(отговаря на елемента Вятър)
Този тип доша се свързва с действието. Хората вата са енергични и притежават бърз ум. Обикновено са със слабо телосложение. Най-полезни за тях са киселите и солените храни. Слабо място. Чести оплаквания от мускулни и ставни проблеми, смущения в нервната и храносмилателната система.

Пита
(отговаря на елементите Огън и Вода)
Хората пита притежават лидерски качества, емоционални са и са склонни да действат импулсивно, като лесно стават раздразнителни. Полезни за тях са сладките и горчивите храни, охлаждащите напитки. Добре е да избягват алкохола, лютото и киселото. Слабо място. Склонност към възпаления и инфекции.

Кафа
(отговаря на елементите Земя и Вода)
Притежават спокоен темперамент и имат по-бавни движения. Обичат пикантните храни, които са полезни за тях, но е добре да избягват сладките лакомства. Слабо място. Риск от проблеми с теглото, тъй като хората кафа лесно трупат килограми, предразположени са към отоци и дихателни смущения.


Сандра Керелезова