Бременността започва от 1-вия ден на последната редовна менструация и продължава 40 гестационни седмици (всяка по 7 дни), или 10 лунарни месеца, или 9 календарни месеца.
През цялата бременност органите и системите в организма на жената се променят в различна степен и с различно темпо, като след раждането претърпяват пълно или непълно обратно развитие.


В девет поредни броя можете да проследявате историята на Мама 2011 и Татко 2011.
Повече за бременността месец по месец може да намерите в „Календар 9 месеца”, www.9m-bg.com

Из дневника на Мама 2011:

От С „9 месеца“ на училище знаех за синдрома на приготвяне на гнездото, който през последните месеци връхлетява бременната. Той не подмина и мен. Денонощно мисля какви ремонтни дейности да предприемем. Жертва на тези мои планове е бъдещият татко, разбира се. Усещам колко му е досадно да го въвличам в реализацията на „това трябва да го преправим, за да стане по-уютно на бебето...“. Доволна съм, че директно не се опъва и е изпълнителен. Ама той си знае какво му е.


Коремът ми става все по-голям и вече никак не се харесвам. Не съм си представяла, че фигурата ми толкова много ще се деформира. В профил съм направо стряскаща. Натрупаните килограми влияят не само върху самочувствието ми, но и върху настроението и тонуса ми. Постоянно съм уморена и потисната. Често нощите ми са безсънни. Тъкмо заспя, и бебето ми праща едно ритниче. Щом се поуспокоя, идва пък „покана“ за тоалетната... Сутрин съм като след тежък махмурлук. А трябва да съм бодра и ентусиазирана в офиса...

На ултразвуковия преглед докторът подметна, че може би бебето ще е доста едро и ще се наложи цезарово сечение. Тази идея никак не ми харесва. Искам да родя естествено, готова съм да изтърпя болките. Ако пък толкова станат нетърпими, ще помоля да ми сложат епидурална упойка.


Из дневника на Татко 2011:


Навлизаме в много тежък период. Любимото ми момиче всеки ден ми сервира някаква изненада – кое вкъщи трябва да се ремонтира и преобрази. Тъй като нямаме пари за майстори, аз влизам в тяхната роля. Заех се да зидам ниши, защото „тук ще направим стелажи, на които ще подреждаме бебешките дрешки...“, „това място ще освободим и ще го подготвим за ваничката и за плота за повиване...“. Предстои ми и боядисване на апартамента. За първи път се радвам, че не живеем в палат... Дано Господ ми дава сили и... нерви да издържа и на това физическо и психично изпитание.

Лесно й е на Мама 2011. Евакуира се при тъщата, за да не се нарушава спокойствието й. Разбира се, държи всички мои действия под око – по телефона дава инструкции, а надвечер идва да оглежда как се изпълняват желанията й. Снощи пък с най-очарователната си усмивка ми съобщи, че щом приключа ремонта, тръгваме да пазаруваме по бебешките магазини. Направила е дълъг списък, който (засега!) включва около… стотина дребни и не толкова дребни стоки. Изобщо не ме попита имаме ли пари за тези покупки.

Мама 2011:
Какво ме посъветва лекарят:


 Правете упражнения за дълбоко дишане.
 Не се притеснявайте от колебанията в настроението. Тази лабилност е временна и ще я преодолеете.
 Избягвайте стреса. Когато сте ядосана, в кръвта ви циркулират хормоните на стреса. Това може да се отрази върху протичането на бременността.
 През деня задължително почивайте! По-често лягайте в ляво странично положение. В тази поза обменът на кислород и хранителни вещества през плацентата от вас към плода е най-добър.
 Увеличената матка измества центъра на тежестта ви, което е причина за болките в кръста и в гърба. Тези оплаквания ще се облекчат, ако спите с възглавница под корема или между краката.
 Може да забележите изтичане на коластра (жълтеникава течност) от гърдите, което предшества образуването на кърма след раждането. Не я изстисквайте!
 От 29-ата г.с. правете масаж на перинеума и упражнения за тазовото дъно, за да се избегнат разкъсвания по време на раждането.
 Ако внезапно ви прилошее или ви се завие свят, седнете с наведена глава и изчакайте, докато усетите, че сте по-добре.
 Пийте повече течности.
 Време е да подготвите чантата с вещите за болницата.

Мама 2011:
Какво научих от С „9 месеца” на училище


 Преждевременното раждане настъпва между 25-ата и 36-ата г.с. Това е рисков период за бъдещата майка! Ако се появят болки, подобни на менструалните – в кръста и ниско долу в корема, много вероятно е да настъпва преждевременно раждане. Покоят на легло и медикаментите, предписани от лекаря, могат да спрат процеса.
 В този период проследяването на теглото, артериалното налягане и албумина в урината е от особено значение.
 В 32-рата г.с. се извършва ултразвуково изследване, особено в случаите, когато плацентата е прикрепена по-ниско. Смята се, че тя вече заема трайното си положение.
 При бременни диабетички се правят контролни изследвания на кръв и урина. При жени с Rh (–) се изследва кръв за антитела.
 Много важно е да се следят внимателно движенията на бебето. Ако са по-малко от 10 за 1 час, да се направи консултация с акушер-гинеколог.
 В 29-ата г.с. бебето е 1150 г и е дълго около 35 см, а в 32-рата г.с. съответно е около 1700 г и 39 см.
 Структурите на бебешкия мозък и нерви са изградени и готови за функциониране.
 Ако в този период се роди плод, който тежи 1500–2000 г, може да оживее, но вероятно ще прекара респираторен дистрес, по-трудна адаптация и стабилизация на терморегулацията и на въглехидратната обмяна, може да има и проблеми с храненето и др.
 През 8-ия месец е върхът в наддаването на тегло и в емоционалната нестабилност.
 Към 32-рата г.с. бременната трябва да е избрала къде ще ражда и да е наясно с методите за обезболяване.

Сексът

Може би идва краят на еротичните удоволствия. Коремът ви пречи, задъхвате се, чувствате се уморена. Не правете секс само за да задоволите нагона на партньора си.

Ако обаче плътските желания не ви напускат, използвайте най-подходящата поза – т.нар. „лъжици”. Двамата с любимия сте настрани. Той внимателно прониква във вас, без силно притискане.