Вашият "обем" се увеличава, дрехите отесняват. Високите летни температури не са най-доброто за Вашата бременност. Как да живеете през лятото? Сигурно в голямата жега се чувствате уморена и без тонус. Понякога сутрин сте твърде сънена и нямате никакви сили. Съветът "Стягайте куфара и заминавайте някъде на по-хладно" едва ли е подходяща за повечето от вас. Но това, което може да направите бързо, е да вземете душ или вана с хладка вода. В такива дни не се впускайте енергично в сериозни дела.

Облекло и диета
За горещите летни месеци най-удобни са ленените и памучните дрехи. Колкото и да Ви се иска да сте по-секси, ще се чувствате по-добре в по-широките кройки. Обърнете внимание какво ядете и пиете в жегата. Не утолявайте жаждата си с каквото и да е и не прекалявайте с натуралните сокове. Те съдържат много повече захар (т.е. повече излишни калории) в сравнение с пресните плодове. Избягвайте и газирани напитки.


Най-подходящи за Вас са студеният неподсладен билков чай или водата.
Сладоледът е сред предпочитаните лакомства за бъдещи майки, но не се нахвърляйте и върху него. Задоволявайте повишения си апетит с повече пресни плодове и зеленчуци. Яжте салати, но не ги поливайте със сосове с майонеза.

Не се претоварвайте
Да работите в горещината във Вашето състояние, е истинско мъчение. Сигурно ще Ви е трудно да изпълнявате служебните си задължения както преди бременността. Амбициозните успяват да преодолеят "неудобствата", свързани с нарастващия корем. Постарайте се да си създадете известен комфорт. Ако на работното Ви място има климатик, наметвайте сако или жилетка. От разликата в температурата навън и вътре в помещението може да се простудите. Ако в офиса няма климатик, снабдете се с ветрило или с вентилатор. Разхлаждането от време на време ще Ви ободрява.


Намерете начин да държите краката си по-високо. Така те няма да отичат. Не носете тесни обувки. Купете си удобни сандали с нисък ток. Добре е да имате подходящ крем за уморените крака. Носете го винаги в чантата си, за да Ви е под ръка.

Висока температура – ниско кръвно налягане
Жегите се понасят особено зле от бременни с ниско кръвно налягане. Ако сте сред тях, вероятно усещате, че при най-малкото усилие главата Ви "се върти". Може да се тонизирате с чашка кафе сутрин. И все пак, ако кръвното Ви налягане е много ниско, консултирайте се с Вашия лекар.

Плаж и басейн
Имате ли възможност да почивате на море? Заминавайте! Съчетавайте полезното с приятното: правете гимнастика на плажа, но само в дните, когато не е много горещо. Използвайте за плаж ранните сутрешни или късните следобедни часове, когато има лек бриз. Не стойте дълго време във водата и не излагайте корема си на слънце. Ако сте в осмия месец, не се разхождайте по плажа. Вашето място е на шезлонг под чадъра! Общувайте с морето "от разстояние".
След седмия месец не се препоръчва да посещавате басейн, защото родилният канал може да е леко отворен и съществува опасност от проникване на инфекция до плода.

Горещи нощи и безсъние
През горещите нощи сигурно не можете да спите пълноценно. Постелете на леглото си памучен или ленен чаршаф, за да Ви е по-хладно. Сутрин рано отваряйте широко прозореца на спалнята, за да се разхлади въздухът. От време на време правете течение, като оставяте вратите отворени, но не се излагайте директно на него.
Хладкият душ преди лягане също призовава добрия сън. Ако трудно заспивате, включете вентилатор, вземете книга със зимни разкази или... събудете съпруга си, за да си побъбрите. Разбира се само ако сте сигурна, че ще посрещне и този Ваш каприз с усмивка…