След като разберете, че сте бременна, още след първото посещение при лекаря ще се наложи да направите купища изследвания. Те ще покажат дали организмът ви се справя с предизвикателството да станете майка и кои са проблемите, пред които трябва да се изправите. Ако бременността се свърже със статистиката, се получават много интересни резултати. Любопитно ли ви е да ги прочетете?

86% от бъдещите майки имат анемия в края на бременността. Ако се чувствате слаба, без сили и заспивате рано, попитайте акушер-гинеколога си дали не трябва да направите кръвни изследвания, от които да се провери нивото на желязото. Много жени имат недостиг на желязо. Това се дължи на обилния мензес още преди да забременеят, на недоброто усвояване на минерала от организма или на прекалено кратките интервали между две раждания. Хапвайте храни, богати на желязо, или приемайте таблетки в необходимата доза. Важно е да не вземате хапчетата със сутрешното кафе или чай, защото така организмът няма да усвои минерала добре. Всяка сутрин изпивайте чаша прясно изцеден портокалов сок. Витамин С, който се съдържа в него, ще помогне на организма ви да се справи с железния дефицит.

80% от бременните страдат от болки в гърба. Това може да се дължи на непрекъснато нарастващия корем, който измества тежестта на тялото. Постепенно гръбнакът ви не може да понесе всички натрупани килограми. Възможно е неприятното усещане да е следствие на натоварените мускули и сухожилия в таза. Ако изпитвате дискомфорт,  говорете с лекаря си, който да провери дали има опасност за вас и за бебето. Избягвайте всякаква тежка физическа дейност, не носете торбите от пазара, ограничете спорта и повече почивайте.

10% от бременните се оплакват от депресия. Обикновено това състояние се появява след раждането. Жените, които страдат от депресия и през 9-те месеца, са прекалено уплашени, за да потърсят помощ. Ето защо последни проучвания сочат, че една от четири бъдещи майки или около 25% не са официално диагностицирани с депресия, но имат всички симптоми за нея. Най-често тя се поражда от нереалистични очаквания за бъдещето и прекалено многото стрес. Намерете приятелка, с която да споделяте проблемите си.

80% от бъдещите майки се страхуват от раждането. Това, което може да направите, за да се преборите с притесненията си, е да разберете колкото може повече за това какво ви предстои. Разговаряйте с вече родили жени. В стремежа си да разкажат историята на своето раждане те могат и да ви уплашат. Някои обичат да преувеличават колко страшно е било, за да получат вашето съчувствие и възхищение. Ето защо книгите, списанията (най-добрият наръчник може да ви е „9 месеца”!) и училището за родители ще ви помогнат да отхвърлите страховете си. Визуализацията и правилното дишане също са от полза в сюблимния момент. Според последни проучвания на американски учени раждащите, които прилагат техники за релаксация, се справят много по-добре от тези, които се поддават на паниката.

40% от майките са родили с цезарово сечение през 2008 г. в България. Данните са неофициални, тъй като у нас все още не се прави подобна статистика. В повечето случаи секциото се налага по медицински причини. Има и жени обаче, които настояват да се оперират поради страх от естественото раждане. Почти при 20% от случаите секциото е по спешност. Добре е да знаете, че въпреки липсата на контракции, и при цезаровото сечение има болка и сериозни рискове. Ето защо то трябва да се прави само при определени медицински показания, а не като прищявка.

80% от двойките правят опити за дете в продължение на година. Дали ще успеете да забременеете веднага след като спрете да използвате предпазни средства, или ще ви трябва повече време, зависи от много фактори. Все пак спокойствието и здравословният начин на живот могат да ви помогнат по-скоро да видите двете чертички на теста за бременност. Колкото повече се притеснявате, толкова по-трудно ще стане. Ако все още планирате бебе, спазвайте балансирана диета, забравете цигарите и алкохола и правете секс 2–3 пъти седмично.

40% от бъдещите майки страдат от запек. Хормоните през бременността могат да направят червата ви лениви. Причината е по-високото ниво на прогестерона в кръвта. Може да се справите с този проблем, като включите в менюто си храни, богати на фибри (боб, леща…), и пиете повече вода. Ако това не помогне, консултирайте се с лекаря си дали да вземате хомеопатични таблетки, но се въздържайте от слабителни средства.

38% от бременните започват да приемат фолиева киселина чак след като са разбрали, че ще стават майки. Жените трябва да пият този витамин още преди зачеването и през първите три месеца след това. Всъщност едва една от три бъдещи майки наистина го прави. Фолиевата киселина предпазва от умора преди и след раждането, особено ако процесът е бил придружен от загуба на значително количество кръв. Тя е изключително важна и за бебето, тъй като подпомага доброто затваряне на невралната тръба и така го предпазва от малформации. Приемайте ежедневно по 0.4 мг фолиева киселина. Може да си набавяте допълнително количество и като хапвате спанак, зеле, чушки и портокали.

5% от бъдещите майки развиват гестационен диабет. Ако в рода си имате болни от диабет или сте с наднормено тегло, съществува риск да се разболеете. Болестта се
характеризира с повишаване на стойностите на кръвната захар и обикновено се проявява между 20-ата и 30-ата гестационна седмица. Диабетът крие опасности както за бъдещата майка, така и за бебето, което увеличава теглото си повече от нормалното. Може да контролирате нивото на кръвната си захар със специална диета. Хапвайте повече плодове и зеленчуци, ограничете приема на тлъсти храни и сол.

„9 месеца”