Жизнерадостна оптимистка или непрестанно оплакваща се? Поведението и светоусещането през бременността са въпрос на индивидуалния характер, но все пак според някои психолози има четири основни типа бременни. Проверете в кой тип може би ще разпознаете себе си.

Любопитната
Тя е запленена от мистерията на бременността и не може да спре да се учудва как така едно човешко същество расте в корема й, без да е нужно да полага титанични усилия и грижи за това. Следи с жаден интерес всяка промяна, която се случва с тялото и в организма й през деветте месеца. Чудото на бременността изцяло владее мислите й, но тя е способна да се вживее в ролята на истински изследовател и да наблюдава себе си и отстрани.


Традиционните книги за бъдещи майки са твърде скучновати за нея. Интересите й за бъдещото майчинство са доста по-обширни – неистово желае да проникне по-надълбоко във връзката майка–дете. Любопитна е да узнае повече и за тайната на раждането сред животинския свят, тъй като според философията й природата е най-удивителният извор на мъдрост за всяка бременна. Със смелостта на железен рейнджър тя е способна да гледа риалити филми за раждащи жени, без да избягва най-натуралистичните кадри.
При срещите си с други бъдещи майки, без значение дали са й близки приятелки или далечни познати, не се притеснява да задава твърде директни въпроси (които със сигурност могат да внесат смут в отсрещната страна) от рода на: „Мъжът ти има ли желание за секс, както си така подпухнала и напълняла?”

Безкрайното й любопитство обаче се изпарява само по отношение на един въпрос. За разлика от множеството „толкова предвидими” бъдещи майки, тя не желае предварително да знае пола на бебето си. Неповторимият момент на изненадата е нещо, което според нея никой няма право да й отнеме.
Дразни се… от факта, че става по-ранима отпреди. Нерядко се смущава от странните си реакции. Например да избухне в плач от най-дребната забележка по неин адрес или от малко по-високия тон на някой колега.
Любопитно. Според статистиката 80% от родителите желаят да узнаят предварително пола на бъдещото си дете.

Опитната
Този тип бременни най-често са жените, на които им предстои раждане за втори или трети път, или казано иначе – това са „гърмените зайци”, които добре знаят какво ги очаква в деветмесечния период. Това поведение е характерно и за някои дами, които преживяват мистерията на бременността за първи път.
Такава бъдеща майка не може да проумее психиката на онези бременни, които са способни да се просълзят на всяка реклама за памперси. Според нейните разбирания твърде голямото прехласване по „чудото на бременността” е излишно хабене на енергия и губене на ценно време.  
Ако реши да се запише на курс за бременни, на йога или на плуване, не е толкова защото няма търпение да открие или преживее нещо ново, а защото това време може да се окаже единственото извън грижите за многолюдното семейство или напрегнатата атмосфера в офиса.
Тя приема пристъпите на гадене или тежестта на килограмите със завиден стоицизъм и е готова да работи наравно с всичките си колеги. Няма време за излишни страхове, капризи и денонощно четене на Интернет форумите за бъдещи майки. 
Дразни се… когато околните проявяват излишна снизходителност и се отнасят по специален начин към нея заради бременността.   
Любопитно. За зачеване на второ дете гинеколозите съветват родителите да изчакат, докато първото им дете стане на около 1 година и 3 месеца, тъй като е добре да са минали две години от първото раждане.

Страхливата
Най-често този тип бременни в миналото са преживели спонтанен аборт или дълго време са се борили с безплодието. Сред тях обаче има и бъдещи майки, които за първи път изживяват вълненията на бременността.
Те постоянно се движат между еуфоричната радост и паническия страх. Присъща им е рязката смяна на настроенията, затова насъщно се нуждаят от разбиращ и нежен партньор до себе си, който да е с изключително здрави нерви и да е готов по всяко време да успокоява страховете им. Тъй като отрано решават да прекъснат работа, имат достатъчно време да се посветят на най-мрачните си мисли. Способни са да изчетат тонове литература, но да не намерят отговори на безбройните въпроси, които ежеминутно ги терзаят. Интернет сайтовете и форумите за бременни се оказват техният най-голям враг, често подклаждащ страховете им, но понякога и техен утешител, особено когато опитът, споделян от „момичетата от форума”, звучи „горе-долу успокоително”.
Дразни се… когато някои не проумяват „колко много рискове дебнат зад всеки ъгъл по пътя на бременната жена”.
Любопитно. За успокоение на този тип бременни жени, след проведено проучване американски учени от университета „Сам Хюстън” в щата Тексас стигат до извода, че повишеното ниво на тревожност у някои бъдещи майки не оказва влияние върху продължителността и силата на родилните болки, действието на упойката и най-важното – върху общото здравно състояние на новороденото.

Възторжената
Тя посреща всеки ден на бременността като същински празник, защото интуитивно приема очакваното майчинство като дар от съдбата, за който трябва непрестанно да благодари. Затова и без да робува на суеверия, няма търпение още в самото начало на бременността да съобщи радостната новина на всеослушание.
Вместо да се посвещава на тревожни мисли за това какво може да се обърка, тя приема периода на деветте месеца като шанс да преоткрие света в нова, непозната до този момент светлина, а тази мисъл определено я зарежда с вълна от положителна енергия.
Би се записала на курс за бременни най-вече заради новите запознанства и бъдещите „майчини” купони, които могат да се осъществят.
Дразни се… когато някои се опитват да я приземят, като я занимават с разни битови проблеми.   
Любопитно. Има хипотеза, че бременните, които изпитват радост от нарастването на корема си, психологически стимулират още повече неговото уголемяване. За разлика от тях при жените, които се страхуват от нарастването на корема си, вследствие на подсъзнателни сигнали се наблюдава т.нар. феномен на растежа на корема навътре.

Из чуждестранния печат
Симона Симеонова