При някои промените в настроението са забележими, при други – не. Прочетете за колебанията в настроението по време на мензеса, отразени в календар от 26-годишна жена.


Открай време има периоди, в които сутрин съм кисела. В такива моменти който ме заговори, трябва да е със здрави нерви. Не бях се замисляла дали има някаква закономерност в появата на особено лошото ми настроение, докато мъжът ми не ми обърна внимание, че то съвпада с мензеса ми. Разбира се, отрекох това категорично. Най-силният ми аргумент беше, че само лабилни жени в критическа възраст са податливи на хормонално обусловени настроения. В края на краищата се споразумяхме в продължение на месеци да отразявам в календар настроението си в този период. Включих следните критерии: настроение сутрин, обед и вечер, апетит, нервност и уморяемост през деня, депресивно настроение сутрин и вечер, желание за секс, сън и сънища. Календара оформихме като огромен постер, на който за всеки мензес имаше отделна графа. Встрани от нея нанасях оценки по критериите – кръстче за изразен критерий, звездичка за особено силно изразен, чертичка за слабо изявен. Доброто си настроение отбелязвах със сърце, а лошото – със светкавици.

Първите седмици
В началото се чувствах като истинска глупачка, докато мъжът ми предвкусваше победата. След осем седмици се появи първото съвпадение – в деня преди мензеса настроението ми на два пъти беше отвратително, стигащо до депресия. Половинката се подхилкваше доволно. На всичко отгоре се оказа, че не сме обмислили добре нещата, като сме закачили календара на видно място у дома. Така всеки гост можеше да получи пълна информация за либидото ми, нервността и качеството на съня ми. Реакциите бяха различни. Най-добрата ми приятелка се възмути, че давам козове на мъжа си да ме будалка в някои дни.

Резултатите
Няма как да не призная: и настроението, и апетитът, и желанието ми за секс – едва ли не всичко, изглежда, се влияе от хормоните ми. При това всеки месец по точно определен начин.

Настроение. До седмицата, в която започва мензесът ми, то е добро, особено по време на овулацията. Около 14-ия ден сутрин съм весела и разговорлива. Периодът от 20-ия ден до първия ден на менструацията е особено тежък за мъжа ми – прекалено съм чувствителна, раздразнителна и реагирам остро и на най-дребните забележки. През тази седмица към това се добавя подчертана ревност без повод и силно изразена потребност от нежности. В такива дни вялата сутрешна целувка може да предизвика истинска криза в съпружеските взаимоотношения. Лошото ми настроение често продължава през цялото време на мензеса.

Апетит. Обикновено в началото на менструацията изпитвам огромен глад, особено за шоколад. Има обаче дни, в които нищо не ми се яде. Но особено в дните непосредствено преди мензеса налитам настървено на храна.

Нерви. Показателни за нервността са гризането на ноктите, некоординираността и тревожността ми. Това се случва около времето на овулацията, между 10-ия и 5-ия ден преливам от енергия и предприемчивост. В началото на менструацията коренно се променям – ставам тъжна и доста отпусната. В тази фаза проявявам склонност към домакинска работа, разчистване, подреждане на гардероба...

Потребност от сън. В началото на мензеса се чувствам уморена и почти през целия ден не мога да се ободря. Тази отпуснатост идва близо седмица преди това.

Сексуален хъс. Желанието за секс достига връхната си точка в средата на цикъла. Около 14-ия ден се заглеждам почти във всеки привлекателен мъж, склонна съм да флиртувам, шегувам се и излизам с удоволствие с приятели. След 18–19-ия ден започвам да се променям.

Сън и сънища. Тук не успях да открия закономерност. Почти винаги спя непробудно и дълбоко. Дните, в които се въртя будна в леглото или сънувам кошмари, са рядкост.

Последиците за брака ни
И двамата не знаем дали резултатите от нашето малко проучване могат да ни помогнат в ежедневието. От една страна, трябваше да призная, че в някои дни е по-добре да се поразходя сама или да взема един хладък душ, вместо да хокам мъжа си, че е разхвърлял дрехите си. От друга страна, вбесявам се, когато той предложи да разговаряме след 2–3 дни, когато няма да съм "толкова чувствителна". Когато обаче по време на поредната сцена на ревност от моя страна любимият мълчаливо посочва календара, трябва да призная, че за седми път на един и същи ден от мензеса изпадам в такова състояние...

Нейните изводи
Никога не съм очаквала, че хормоните така силно влияят върху мен. А аз уж смятам, че умея да владея емоциите си! Това заключение малко ме безпокои, защото се чувствам някак безпомощна. Но пък се успокоявам, че не мога (и не съм длъжна) да контролирам абсолютно всичко. Разбира се, че не искам от мъжа ми в тези дни да се отнася към мен като с кристална чаша, въпреки че не би било лошо да проявява повече отзивчивост към повишената ми потребност от нежност.

Неговите изводи
Още не знам докъде ще ни доведат резултатите от нашия експеримент. Въпреки че жена ми осъзнава, че в някои дни е по-чувствителна, това не й помага да контролира настроението си. Опитвам се да се справя, като в определени дни, преди да засегна някоя тема за разговор, внимавам повече. Не искам и не мога обаче 24 часа да се съобразявам какво правя и говоря. Може би все пак ще измислим някоя стратегия срещу лошото настроение. В края на краищата не искаме да се разделяме за няколко дни само защото някакви си хормони са се разместили.