Свински грип, птичи грип и какъв ли не грип плашат целия свят повече от година. Есента дойде, а с нея идват и традиционните сезонни простуди. Студен вятър, дъжд и мрачно време – раят за бацилите. Бъдещите майки не са пощадени от сезонния грип, дори напротив. През 9-те месеца често имунната им система отслабва и те са по-податливи на болести.


„През есента най-разпространен е грипът в най-различните му разновидности. Пред кабинетите много често идват бъдещи майки, оплакващи се от общо неразположение, хрема, кашлица, болки в гърлото”, казва д-р Антонина Ковачева, началник на Диагностичното отделение във II САГБАЛ  „Шейново” – София.

Болестта
Грипът е остро инфекциозно заболяване, което се характеризира с висока температура, главоболие, силни мускулни болки и възпаление на горните дихателни пътища. Той е сред най-заразните болести, които се предават по въздушно-капков път и имат кратък инкубационен период. Според статистика на Световната здравна организация по време на големи епидемии грипните вируси могат да повалят между 30 и 50% от населението. Обикновено заболяването преминава за 5 до 7 дни, но има и случаи, когато за 1–2 дни болният може да почине. Ако не се вземат мерки навреме, заразеният може да развие пневмония, а понякога дори да получи увреда на сърцето.
„Ако бъдещата майка се зарази в началото на 9-те месеца, има риск бебето да не оцелее или да се роди с малформации. Грипът може да доведе до преждевременно изтичане на околоплодните води и раждане преди термин, в случай че бременната се разболее през третото тримесечие”, обяснява д-р Ковачева.

Заразата
Грипните вируси се разпространяват при кашляне и кихане. Те циркулират във въздуха и здравите хора могат лесно да се заразят. В по-редки случаи може да се разболеете, ако докосвате предмети, които преди това е пипал болен.

Лечението
„Още при първите симптоми на грип бременната трябва да отиде при личния си лекар. Понякога самолечението може да се окаже изключително опасно. Бъдещата майка може да приема лекарства след 13-ата гестационна седмица. Ако обаче има висока температура (повече от 38 ºС), най-вероятно освен вирусна има и бактериална инфекция. В такъв случай бъдещата майка трябва да приема антибиотик. Високата температура може да се окаже много опасна както за жената, така и за бебето. Вече има антибиотици, които не вредят на плода, и бременните няма от какво да се притесняват. Когато грипът протича по-леко, заболяването се лекува с капки за нос, смучещи таблетки (предписани от лекар!), чай от шипки и липа”, обяснява д-р Ковачева.

По-добре по-рано
„Профилактиката е най-ефикасният начин да се предпазите от грипа. Достатъчно е да спазвате някои правила”, съветва акушер-гинеколожката. Добре е да избягвате близък контакт с болни хора, да поддържате ръцете си чисти, тъй като честото измиване ще ви предпази от инфекции. По възможност не докосвайте очите, носа и устата си, тъй като грипните вируси навлизат именно през тези органи. За предпочитане е да не се срещате с големи групи хора и да не посещавате масови събития, където рискът от разпространение на заразата е много по-голям.

Подходящата диета
Балансираното и здравословно хранене може да предпази бъдещата майка от простуди и грип през есенния сезон. „Добре е жената да включва в менюто си плодове и зеленчуци, като обърне особено внимание на цитрусовите. Зелените зеленчуци ще й доставят необходимите витамини и минерали. Да избягва консервираните храни, в които има много сол и захар. Да ограничи тлъстите меса, но да хапва повече млечни продукти и риба”, съветва специалистката.

Мая Ковачева

Опасните шарки
Шарките морбили, варицела и рубеола, са много опасни през бременността. Те могат сериозно да увредят бебето или да предизвикат аборт. Много трудно е жената да вземе решение дали да прекъсне бременността си, или не, ако се е разболяла от шарка. Ето защо на помощ идват микробиологичните изследвания. Правят се кръвни тестове и се следи титърът на антителата при жената. Ако този титър нараства, обикновено се препоръчва бременната да направи аборт.