Казват, че през бременността трябва да сте усмихната, да се обличате в светли тонове, да слушате приятна музика и… да гледате смешни филми. Може би някои бъдещи майки ще възнегодуват на тази представа за живота през 9-те месеца, защото едва ли всичко около тях е толкова прекрасно. Има и любителки на черния цвят, на хеви метъла и на филмите на ужасите. Защо обаче трябва да промените начина си на живот и да обърнете малко повече внимание на светлите тонове от ежедневието?


Замисляли ли сте се как влияе всекидневното гледане на телевизия върху вас и вашето така очаквано бебе? Новини, сериали, развлекателни предавания… Въпреки че времето навън е толкова хубаво, в крайна сметка пак оставате няколко часа пред малкия екран. Проучване на Националния статистически институт показва, че българката прекарва средно около 3 часа дневно пред телевизора. Бъдещите майки се застояват пред филмите поне с час повече. Сама може да изберете коя програма да пуснете. Дистанционното е във вашите ръце. Наскоро обаче учени са установили, че при продължително гледане на телевизия в мозъка се активират т.нар. огледални неврони. Това са специфични нервни клетки в мозъка, които

отговарят за съпричастността на индивида
към другите. Те се намират в различни части на мозъка. Според учените, когато човек наблюдава някакво движение, огледалните неврони се опитват да го повторят. Обикновено обаче този импулс е много слаб и не се усеща. Така мускулите не реагират. Всъщност мозъкът е програмиран така, че да копира действията на другите. Освен тях човек припознава и чувствата на другите. Ако вашият любим страда, огледалните неврони ще изпратят сигнал и вие също ще изпитате неприятно чувство, без да знаете защо. Редица експерименти показват, че тези клетки изпращат сигнал за болка в мозъка на човек дори когато той наблюдава как убождат с игличка някой друг. Така, без да са ви боцнали, тялото ви може да изпита болка. Дамите са много по-чувствителни и са по-състрадателни от мъжете. През бременността, когато хормоналният баланс е нарушен, огледалните неврони работят с пълна пара. Те са като безжичен приемник в мозъка, който регистрира всичко случващо се наоколо и го предава в тялото на жената. Когато човек е в състояние на емоционална нестабилност – влюбване, бременност, майчинство, тези центрове са по-активни. Това обяснява защо влюбените двойки
несъзнателно имитират жестовете си
и допълват думите си.
Огледалните неврони са отговорни и за по-лесното общуване. Човешкото лице има 47 мускула, като 17 от тях са необходими, за да се усмихнете, и 43 – за да се намръщите.

Различните гримаси са еднакви при хората от целия свят. Където и да отидете, дори и без да говорите местния език, ще разберат, когато сте тъжна или щастлива. При общуването огледалните неврони изпращат сигнали на човека до вас как се чувствате и дали имате нужда от нещо. Бременността ви ще направи и околните по-чувствителни към мимиките на лицето ви и огледалните неврони в техния мозък ще регистрират всяка промяна във вашето настроение.
Какво обаче се случва, когато гледате филми на ужасите, слушате новини за убийства или разглеждате страшни снимки? Мозъкът ви задейства споменатите неврони и те изпращат сигнал за тревога. Така, макар и несъзнателно, изпитвате много от чувствата, които пресъздават героите във филмите. Разбира се, едва ли бъдещите майки биха искали да са тъжни, да изпитват болка или страх. Само филмите на ужасите ли обаче са вредни? Оказва се, че съвсем не е така. Наскоро Интерамериканската банка за развитие излезе с доклад, че
гледането на сапунени сериали
може да доведе до развод
Проучването е направено в Бразилия в продължение на няколко години. Резултатите сочат, че в тази страна за последните 15 години са се родили около 3 млн. бебета по-малко и стотици хиляди двойки са се развели. Причината? Съпричастността на дамите към това, което се случва в сериалите. Повечето от сапунките са изпълнени с много драматизъм. Оказва се, че когато героите в сериала се развеждат, често и в реалния живот на зрителките се случва същото. Несъзнателно огледалните неврони вършат своята работа.
Какви са изводите? Дори и да не плувате в розови облаци през 9-те месеца, не е зле да помолите любимия да избира само комедии от телевизионната програма и да затваряте очите и ушите си за зловещите новини по телевизията. Така ще си доставяте предимно положителни емоции и мозъкът ви ще изпраща сигнали на удоволствието, което е добре както за вас, така и за бебето, растящо в утробата ви.

Мая Ковачева

Без огледални неврони
Съвсем наскоро американски психолози стигнаха до извода, че неправилното функциониране на огледалните неврони е една от причините за появата на аутизъм. Заболяването се среща при 4 от 10 000 деца. Учените го определят като разстройство в развитието, което засяга начина, по който детето възприема и взаимодейства със света, който го заобикаля. Аутистите срещат проблеми с общуването. Лекарите смятат, че тези болни не могат да съпреживяват, за което са виновни огледалните неврони. Засега обаче не е ясно дали е възможно те да се възстановят и по този начин болестта да се лекува.