Доскоро вероятно най-важно за вас е било червилото ви да устои на повече целувки. Днес обаче като бъдеща майка може би обръщате по-голямо внимание на етикетите на козметичните продукти...

За съжаление много от предлаганите козметични продукти съдържат съставки, които могат да изсушат, да алергизират и да раздразнят кожата. Значителен процент от тези вещества се абсорбират в по-дълбоките слоеве на кожата и проникват в организма...Съмнителните парабени

Парабените са вещества без мирис и цвят, които удължават срока на годност на козметичния продукт и не допускат развитието на бактерии. Те са евтин консервант, заради което са предпочитани от производителите. Някои експерти уверяват, че в парабените няма нищо токсично и опасно за човешкия организъм. Според други обаче поради това, че наподобяват естрогени, могат да разстроят ендокринната система. 

Въздух за кожата
В козметичната индустрия масово се използват субстанции, синтезирани по химичен път. Например минералните масла са химичен продукт, който често влиза в състава на лосионите за тяло. Те задържат влагата, като образуват тънък филм върху кожата, който обаче запушва порите й и пречи на изхвърлянето на токсините.

Алуминиевите соли, съдържащи се в антиперспирантните  (против изпотяване) дезодоранти, също не позволяват на кожата да „диша“ и потискат естествения процес на потене. Ето защо избирайте биодезодоранти с естествени масла,  например маслото от шипка или от гинко билоба. Те не „стопират” изпотяването за 24 часа, но пък са безвредни.

Съвършена прическа, но...
Спорове има и около химично синтезираните измивни вещества в шампоаните или т.нар. тензиди. Натриевият лаурет сулфат например е все по-оспорвана „пенеща се” съставка, за която се твърди, че при честа употреба нарушава защитната бариера на кожата на скалпа и провокира развитието на дерматит, особено при хора със суха кожа. Рядко обаче може да се открие шампоан от масовата козметика, в който той да липсва.
За разлика от конвенционалните продукти, основен принцип при органичните шампоани е да се използват единствено неагресивни измивни вещества, например на захарна основа.
Добрата новина е, че независимата немска асоциация „Екотест”, която се ползва с доверието на западноевропейските потребители, твърди, че за разлика от шампоаните за възрастни, при бебешките шампоани производителите вече са много по-отговорни и избягват агресивни консерванти и измивни вещества, както и синтетични парфюми. След проведен тест през 2010 г. на 14 марки бебешки шампоана, асоциацията дава оценка „Много добър” на 13 от тях.

„Една птичка пролет не прави“
Надписите върху опаковката на някои козметични продукти привличат вниманието, но понякога подвеждат потребителя. Ако в крема за лице има благотворна ”натурална” съставка, за жалост това не значи, че в него няма още куп химични консерванти, оцветители и ароматизатори. Например слънцезащитният крем с алое вера може да съдържа бензофенон-3 – съставка, която вече е добила противоречива слава. Според едни тя е безвредна, според други обаче, използвана в големи количества, може дори да окаже негативно влияние на хормоналния баланс. Швейцарски учени доказват, че някои съставки, предпазващи от слънчевите лъчи, освен в урината, проникват дори и в майчиното мляко. Те са изследвали 34 кърмачки и при 77% от тях са открили следи от слънцезащитни химични вещества.

Малки жертви
Има козметични съставки, които по принцип са безвредни, но е препоръчително да се избягват през 9-те месеца. Сред тях са кофеинът и капсаицинът, предназначени за стягане на кожата. Те са по-агресивни и могат да стигнат до бебето в утробата. Ако искате да се предпазите от неприятните стрии, увеличете интензивните разходки, контрастните душове и спазвайте здравословен хранителен режим. Нежното втриване на етерични масла в уязвимите зони също може да даде резултат. Сред най-ефикасните са маслото от шеа, от шипка, от сусам, от роза и др.
Ако пък имате проблем с акнето, избягвайте препаратите със салицилова киселина. Посъветвайте се със специалист кое е най-подходящото лечение в този по-деликатен период.  Отложете и боядисването на косата поне през първите месеци на бременността!
За съжаление не само конвенционалната, но и биокозметиката може да предизвика алергична реакция. Ако например сте чувствителна към мед, по-добре избягвайте всякакви козметични продукти на пчелна основа...

Из чуждестранния печат
Сандра Димитрова