Повечето хора свързват бременността с щастлива бъдеща майка, която замечтано гали огромния си корем, и глуповато усмихващ се любещ мъж, който се опитва да й угоди на всяка цена. 9-те месеца са приятни, но със сигурност не всичко при тях са цветя и рози. Попитахме няколко бъдещи майки, които посещават С “9 месеца” на училище, кое най-много ги притеснява през бременността. Прочетете отговорите им.

Цвета Балийска, 27 год., 9-и месец:
Най-неприятни са киселините. Внимавам какво ям.
Често се будя нощем и не мога да спя. Ужасно е!
Краката и ръцете ми отичат. Не мога да се справя с този проблем.
Постоянно ходя до тоалетната.
Гаденето! В началото на бременността всеки ден имах позиви за повръщане. Това продължи до 4-ия месец.

Мариета Христова, 28 год., 8-и месец:
Гаденето и повръщането през първите 3 месеца бяха най-омразните ми неща. Чувствах се зле и се наложи да остана вкъщи. Бях откъсната от всички. По цял ден лежах.
Болките в кръста пък са непоносими. Каквото и да правя, не мога да се преборя с тях.

Станимира Стоянова, 28 год., 9-и месец:
Повръщането и гаденето в началото на бременността бяха много тежки. Чудех се кога ли ще премине този период.


Притеснява ме напълняването. Знам, че след раждането ще се справя с този проблем, но все пак...
Схващането на мускулите на краката през нощта е изключително болезнено. Ще трябва да се примиря до раждането на бебето.
Не понасям лошия вкус в устата си. Вече не мога са се наслаждавам на любимите си ястия, както преди.

Лилия Кръстева, 23 год., 6-и месец:
Коремът ми порасна и много трудно поддържам педикюра си. Това ме дразни.
Уморявам се, когато изкачвам стълби. Вече не съм така подвижна.
Киселините са постоянният ми спътник. Винаги внимавам с храната.
За съжаление кожата ми също много се промени и вече не ми харесва.

Росица Шопова, 25 год., 8-и месец:
Не мога да спя. Често се будя, въртя се или ходя до тоалетната.
Много по-емоционална съм.
Понякога ми липсват нощният живот, компаниите, цигарата и питието.

Адриана Динева, 34 год., 8-и месец:
Диетата ми се промени и не мога да ям, каквото поискам.
Краката и ръцете ми постоянно се подуват.
Коремът ми е много голям и не мога да спя добре. Често се събуждам.
Лесно се уморявам се лесно, не излизам да се забавлявам с приятелите.

Експертно мнение

Гадене
Почти 2/3 от бременните страдат от гадене. При някои то се появява сутрин, при други през целия ден или дори през нощта. Най-често изчезва до края на 3-ия месец. За щастие само 2% от бъдещите майки страдат от тежка форма на гадене и повръщане и се налага болнично лечение. Причината за това състояние са хормоните на бременността, чието ниво е най-високо между 8-ата и 12-ата гестационна седмица.
Според американски учени гаденето има и положителни страни. През първите месеци то предпазва бъдещите майки от консумирането на някои вредни за тях и за бебето храни. Гаденето може да се съчетае и с лош вкус в устата.
Как да се справите. Хранете се на малки порции, за да предотвратите изпразването на стомаха. Преди да станете от леглото, хапвайте сух хляб, сухар или сушени плодове. Това ще повиши кръвната ви захар.

Киселини
В края на бременността обикновено повечето бъдещи майки се оплакват от силна пареща болка зад гръдната кост. Това се дължи на появата на киселини. Причината за тях пак са хормоналните промени, от които отворът между хранопровода и стомаха се отпуска и стомашното съдържимо се връща обратно нагоре.
Как да се справите. Разпределете храната си на малки порции през деня, а не на три обилни хранения. Спете на по-висока възглавница. Избягвайте пържените и пикантните храни.

Отичане на ръцете и краката
Отоците на ръцете и краката са често срещано явление в края на 9-те месеца. Причината е, че организмът на бъдещата майка произвежда повече кръв и секреции, за да посрещне нуждите на бебето. Подпухването и отоците обикновено засягат ръцете, лицето, подбедриците, глезените и ходилата. Друга причина е задържането на течности.
Как да се справите. Не стойте дълго време права. Ограничете солта и газираните напитки. Хапвайте повече плодове и зеленчуци.

Умора, мързел
Причината за умората са непрекъснато променящите се нива на хормона прогестерон. Често той е причина бъдещата майка да се чувства сънлива и мързелива. В края на 9-те месеца освен натрупаните килограми виновник за постоянната ленивост е и бебето, което черпи от силите на бъдещата майка.
Как да се справите. Винаги когато имате възможност, почивайте. Хранете се балансирано и здравословно. Пийте повече течности. Включвайте в менюто си храни, богати на желязо и млечни продукти. Вашето бебе е голям консуматор на калций, нужен за изграждането на костите му.

Болки в кръста
Причината за болките в кръста често са натрупаните килограми и промяната на центъра на тежестта на бъдещата майка. Тъй като коремът расте и се премества напред, позата също се променя и така се натоварват гърбът и кръстът. От друга страна, в организма на жената се синтезира хормон, който разхлабва връзките на седалищните кости.
Как да се справите. Не стойте дълго време в една поза, внимавайте да не натоварвате гърба си. Избягвайте да вдигате тежки предмети, да правите резки движения и да се протягате. Носете удобни обувки, забравете високите токчета. Масажът може да ви облекчи.

Напълняване
Независимо дали ви харесва, или не, със сигурност ще качите килограми през бременността. Лекарите са на мнение, че за 9-те месеца бъдещата майка трябва да наддаде около 12 кг – 1–2 кг през първите 3 месеца, 4 кг през вторите 3 месеца, а накрая около 6 кг. Важно е да следите индекса на телесната си маса (ИТМ). Той е мярката за съотношението между ръста и теглото. Можете да изчислите своя индекс, като разделите теглото (в килограми) на височината си (в метри), повдигната на квадрат. Получената стойност е вашият индекс на телесна маса. Нормалните стойности са между 18 и 25. Индекс над 25 означава наднормено тегло, а над 30 – затлъстяване и сериозен риск от гестационен диабет.

Как да се справите. Избягвайте сладкишите и пържените храни. Наблегнете на плодовете и зеленчуците и на млякото и млечните продукти.

Често ходене до тоалетната
В края на бременността коремът притиска пикочния мехур и честите посещения на тоалетната са неизбежни.
Как да се справите. Пийте по-малко течности непосредствено преди лягане. Консултирайте се с лекар, ако уринирането е съпроводено с парене. Това може да е признак за инфекция. Неспокоен сън
В края на бременността повечето бременни се оплакват от неспокоен сън. Една от причините е големият корем, който не позволява на бъдещата майка да се обръща спокойно. От друга страна, бебето рита с крачета и смущава съня или притиска пикочния мехур.
Как да се справите. Поставете възглавница между колената си. Това ще облекчи напрежението в кръста и в корема. Вземайте топъл душ преди лягане.

Крампи
Болезнените крампи (спазми) на мускулите – най-често на прасците на краката (крампи), се причиняват от недостиг на калций в организма. Обикновено се получават нощем.
Как да се справите. Опитайте да раздвижите схваналия се прасец колкото може по-бързо. Това ще облекчи болката. Масажът също помага.

Проблеми с кожата
Увеличените хормони през бременността водят до промените и по кожата. Ако сте имали суха кожа преди двете чертички на теста, след 9 месеца тя може да стане мазна и с дребен обрив. Мазната кожа пък често става суха или смесена.
Как да се справите. Най-доброто решение е консултация със специалист. Купувайте козметика, предназначена за вашия тип кожа. Внимавайте с менюто.