Тъжно, но факт – България се нарежда на едно от първите места по бременни пушачки в Европа. Почти 40% от пушещите българки продължават с вредния навик и след като разберат, че очакват бебе. За сравнение – в Швеция този процент е под 9, а в Германия – 17.6.
Традиция е и българските родители да забравят, че рисковете от тютюневия дим продължават и след прерязването на пъпната връв, и след края на „млечната връзка”. За това свидетелстват данните, че едва една трета от българските деца между 3 и 7 год. живеят в среда без тютюнев дим.


Вредите от пасивното пушене при най-малките вече са неоспоримо доказани от множество изследвания. „Децата са от 2 до 6 пъти по-уязвими на тютюневия дим от възрастните. Те са с по-слаб имунитет, имат по-малки бели дробове и са с по-интензивно дишане”, обяснява доц. Антоанета Манолова от Националния център по опазване на общественото здраве. Според нея има категорични данни, че децата, изложени на тютюнев дим и от двамата родители, по-често страдат от нощна кашлица, хрипове в гърдите като симптом на дихателни проблеми, както и от възпаления на средното ухо. „Повече от 80% от децата, които често боледуват от респираторни заболявания (над 5–6 инфекции годишно), живеят в семейства на пушачи. Има данни, че пасивното пушене при малките влияе негативно и на концентрацията и води до по-нисък успех в училище”, допълва доц. Манолова. 

 „Пуша на балкона” или „Пуша, когато детето не е в стаята”, са някои от отговорите, които дават родители пушачи на въпроса как предпазват детето си от цигарения дим. „В действителност обаче тези мерки нямат очаквания ефект. Прозорецът остава отворен или балконската врата не се затваря плътно, вредните частици полепват по дрехите на пушача или по мебелите в стаята, където е прониквал тютюневият дим. Тези частици са тежки и падат ниско, по пода – там, където малчуганът лази и си играе. Освен това циановодородът от цигарите е фино вещество, което прониква в стените и при затопляне се отделя като вреден агент. Нужна е много силна вентилация в дома, която не позволява на дима да стигне до детската стая, обясняват българските експерти.


Сандра Димитрова