Това, че сте бременна, не означава 9 месеца да седите само у дома и да се откажете от всякакви пътувания. Можете спокойно и без рискове да пътешествате из страната и в чужбина, ако, разбира се, спазвате някои съвети.
 При пътуване задължително носете здравния си картон от женската консултация, в който са вписани резултатите от изследванията и данните за развитието на вашата бременност.


 Когато пътувате с влак, с автобус или със самолет, от време на време ставайте от мястото си и правете малка разходка съответно по коридора или по пътеката. Така ще подпомогнете доброто кръвообращение.
 Растящото бебе в корема притиска пикочния ви мехур, поради което по-често посещавате тоалетната. Затова по време на пътуването е добре да сте близо до пътеката и до тоалетната на автобуса, влака или самолета. Избягвайте транспортни средства без тоалетни, а ако пътувате с автомобил, предвидете време за повече спирки.

 Ако ще летите със самолет, не пропускайте да поговорите с представители на авиокомпанията за условията и правилата при пътуване на бременни. Ако сте в напреднала фаза на бременността – между 28-ата и 36-ата гестационна седмица (г.с.), може би от компанията ще ви поискат писмо от лекуващия лекар, в което е преценено вашето състояние и е отбелязан терминът ви. Най-вероятно няма да ви се разреши да пътувате със самолет след 36-ата г.с. и в първите 10 дни след раждането. Последният период може да бъде удължен.
 Пийте достатъчно течности. По време на път и на полет опасността от дехидратация (обезводняване) е реална.
 Ако ви предстои да посетите тропическа страна, задължително трябва да се съобразите с още някои правила. Обикновено лекарите не препоръчват имунизиране през бременността, като се изключат случаите, при които то е абсолютно наложително. Не е желателно да пътувате до райони, в които има риск от заразяване с малария. Опасността е голяма и за вас, и за бъдещото бебе. Някои противомаларични средства могат да се дават и на бременни, но е известно, че паразитите проявяват резистентност към повечето от тях. Голяма част от съвременните медикаменти против малария са противопоказани за бременни.
Някои имунизации могат да се правят и на бременни, като се изключат ваксините, съдържащи живи вируси. Все пак най-добре е вашият лекар да прецени доколко рискът от ваксиниране и пътуване е сериозен за вас.
Ваксинацията против жълта треска не се препоръчва през бременността – допуска се след 6-ия месец и само ако бременната ще посети област, в която рискът е много голям.
 Последен съвет: когато сте на почивка, забавлявайте се, без да прескачате границата на предпазливостта и разума.
Ако се съобразите с препоръките, ще си осигурите безопасно пътешествие, макар и с (малък или по-голям) корем.

Д-р Елена Захариева
акушер-гинеколог