Бременните могат лесно да се спънат и да паднат, тъй като хормоните разхлабват тъканите, а коремът премества центъра на тежесттта. Предлагаме ви съвети как може да се предпазвате.


Тъканите на бъдещата майка трябва да са разтегливи – нали бебето в корема има нужда от все повече място. Но не само коремните тъкани се разхлабват, а и всички връзки, които крепят ставите, вече не са така опънати. Ето на какво трябва да обръщате внимание:

  • Наблюдавайте се – около 20-ата гестационна седмица (г.с.) сигурността при ходене намалява. Затова бъдете по-внимателна, когато стъпвате, за да не се препъвате така лесно.
  • Удобни ли са обувките ви? Носете само тези, с които наистина можете да ходите без проблеми. Високите токчета не са забранени, но първо пробвайте вкъщи дали се чувствате стабилно върху тях.
  • Откажете се от спортове, които крият особено висок риск от падане, напр. тенис.
  • Носите ли често тежки торби с покупки или имате дете, което постоянно иска да го носите? Разпределяйте тежестите равномерно, за да може да пазите равновесие.
    Затова – във всяка ръка по една торба и детето не положено върху ханша ви, а с корем върху вашия корем (докогато е възможно).
  • Ако въпреки всички предпазни мерки паднете, потърсете гинеколога си, дори нараняванията ви да не се нуждаят от лекарска помощ. Макар че нероденото е добре защитено от околоплодния мехур срещу сътресения, контролният преглед ще ви гарантира спокойствие.
  • Структурата на плацентата може да се засегне при падане. Дори това да се случва рядко, след инцидента вашият лекар трябва да провери дали кръвоснабдяването на плода функционира нормално. Почивайте повече – в легнало положение плацентата се кръвоснабдява по-добре.