Бебетата са различни още в майчината утроба. Някои едва помръдват и само от време на време отвътре лекичко се обаждат на мама, други често изпращат мощни ритници. Какво ли бебе расте във Вашия корем?

Още от шестата седмица – акробат
Усетихте ли го? Първия път е като нежно гъделичкане. Изумлението скоро е последвано от сигурната констатация: "То се движи – това е моето бебе!" За всяка бъдеща майка преживяването (обикновено то се случва около 20-ата г.с.) е изключително силно. Изведнъж тя реално осъзнава, че в утробата й живее и расте едно малко човече.
Това, което много жени не знаят, е, че още в шестата седмица на бременността бебето започва акробатичните си изпълнения, без майката да ги усеща. Дългият само няколко сантиметра зародиш може да демонстрира невероятни номера. Той се люлее на пъпната връв като истински майстор на трапец, премята се и се върти на всички страни в околоплодната течност. При ехографското наблюдение лекарите се изумяват от грацията, ритъма и разнообразието на движенията. Мъничето се оттласква с крака от единия край на околоплодния мехур, за да стигне до другия край. Това изисква сериозна координация – гръбнакът, главата и раменете се въртят, мускулатурата на гърба се стяга. Майсторските изпълнения на малките акробати са напълно безопасни. Пъпната връв е здраво прикрепена, а свободното падане в топлата околоплодна течност е изключено.
През втората половина на бременността с всяка седмица пространството около плода става все по-тясно. Поради това той вече не се движи толкова активно, но затова пък движенията му са по-целенасочени и силни.

С характер от утробата?
Въпреки че вътреутробното развитие е почти еднакво, всяко бебе се движи по различен начин. Това е добре известно на майките, очакващи второ или трето дете – те усещат различния темперамент на децата си още докато са в корема им. Дали бебето развива характера си още в майчината утроба? Дали мощните ритници издават, че вътре се формира човек, който винаги ще се налага? Или лекото пощипване съобщава, че се вае деликатно същество? Нещата, разбира се, не са толкова прости, тъй като много фактори – семейната среда, приятелите, възпитанието, играят съществена роля за развитието на личността. И все пак още при първите доловени движения на плода всяка майка се опитва да си представи какво ще е детето й, когато излезе на бял свят. В крайна сметка движенията са единствената опорна точка за това какъв е характерът на човечето в корема й. Може би един от следните три?

Рамбо
Някои деца са прекалено буйни и темпераментни още в майчиния корем – те блъскат и ритат непрестанно и често предизвикват истинска болка на майката.
Причините могат да са различни, но закономерност не е открита. Може би детето наистина е палаво и ще си остане буйно и след появата си на бял свят. Възможно обаче е неспокойното неродено да се превърне в най-кроткото кърмаче.
Много често активността на плода не е проява на неговия характер, а реакция на начина на живот на майката. Може би тя току-що се е скарала с бъдещия татко или е имала неприятности в офиса. Установено е, че повишеното отделяне на адреналин – хормона на стреса, оказва влияние и върху плода. Хормонът преминава през плацентата и чрез пъпната връв стига директно до бебето, предизвиквайки бурната му реакция.

Плашливко
Още в майчиния корем някои бебета реагират крайно чувствително на външни влияния. Напълно възможно е такива човечета с часове, а понякога и по цял ден да се кротнат в утробата, без да помръдват. Може би рок-концертът им е бил твърде шумен. Или настроението на майката, оплакваща починалия си дядо, се е предало и на детето. Много проучвания доказват колко чувствителни са антените на нероденото. Учени от Кил (Германия) установяват, че активността на плода се влияе дори от тихата класическа музика. Почти всички наблюдавани вътреутробно бебета се успокояват от бавна, хармонична музика, а движенията и честотата на сърдечната им дейност намаляват. Това показва колко чувствително реагират неродените на най-слабите дразнения извън майчината утроба.
Внимателно проследявайте какво става в корема Ви и се осланяйте на интуицията си, за да установите защо точно сега бебето няма желание да се движи. Причините могат да са напълно безобидни, но понякога може да става въпрос за аномалия или за нарушено хранене на плода. При лошо предчувствие без отлагане се консултирайте с лекар.

Инатко
Много бебета проявяват опак характер още в майчината утроба. Например точно когато безкрайно уморената им майка ляга в леглото, те стават подчертано бодри – сбогом мечти за сън! Или нямат и намерение да помръднат, когато мама иска да демонстрира на най-добрата си приятелка или на бъдещия татко какъв юнак рита отвътре корема й.
Но не всяка опърничавост означава непременно, че детето ще е своенравно. Например има научно обяснение за нощната активност на плода. Всички бебета будуват между 21 и 24 часа, което вероятно е свързано с отделянето на кортизон в майчиния организъм. Този хормон стимулира съня при майката, обаче буди бебето. Затова не е чудно, че то започва акробатичните си номера, щом мама си легне.
Има обаче един хитър трик, който може да приложите и при най-опърничавото бебе. Вълшебната дума се нарича "хаптономия" (от гръцки "хапто" – установявам контакт). В някои западни страни има специалисти по хаптономия, които обучават бъдещи родители. Чрез целенасочени докосвания на корема майката и бащата могат да установят интензивен контакт с бебето. С малко тренировка и интуиция по движенията на детето родителите бързо се научават да разгадават неговите реакции –изпитва ли удоволствие и радост, скучае ли, уплашено ли е или няма настроение. Естествено, че не е нужно непременно да прилагате професионална хаптономия, за да установявате контакт с нероденото. Достатъчно е всеки ден да отделяте по малко време, за да се вслушвате в корема и в интуицията си и Вие ще имате добри шансове да опознаете бебето си още преди раждането.