От 30 години бременността се наблюдава с ехограф. Този метод дава възможност да се види нероденото. Но понякога образът на монитора може да предизвика несигурност и тревога.
Мониторът на ехографа прилича на телевизор. Гелът върху корема причинява усещане за хлад. Но щом лекарят постави накрайника на уреда върху кожата на корема, започва най-пленителната черно-бяла програма на света. Още от 14-ия ден след датата на "изчезналата" менструация бъдещите родители могат да видят тупкащото сърчице на бебето си. Това е една ритмично подскачаща точица на екрана. Живот. Движещ се самостоятелен живот още сега, далеч преди да се прояви ритането към коремната стена.
Този диагностичен метод е включен в задължителната програма за наблюдение на бременността. В миналото са времената, когато майката виждаше за първи път бебето си в родилната зала. Днес още в 12-ата гестационна седмица (г.с.) на екрана могат да се наблюдават пръстчетата на бебето, очертанията на главата, светещата броеница на гръбнака му. Вижда се как детето, голямо едва колкото длан, рита, отваря устата си, пие околоплодна течност и после я отделя.
Осветено от главата до петите
Около 16-ата г.с. може да се разпознае полът на детето. Ехографският преглед изважда почти всичко на бял свят. През 20-ата г.с. например могат да се видят миниатюрните гнезда на млечните зъби в челюстта на бебето. Прегледът обаче е насочен предимно към откриване на евентуални аномалии и нарушения в растежа, а снимките, които радват родителите, са само страничен (по-скоро сантиментален) продукт.
Информацията може да причини и тревога 95% от неродените се развиват напълно нормално. Това е било така още преди да се въведе ултразвуковата диагностика. Нейната заслуга е в това, че успява да улови много рано 5-те процента отклонения (например промени в бъбреците, аномалии в скелета или сърдечни пороци). Родителите обаче рядко са подготвени за подобна информация. Проучвания показват, че около 25% от тях се чувстват несигурни и притеснени по време на ехографските прегледи, но само при около 5% съмненията за нарушения при новороденото се потвърждават. Останалите 20% от родителите се тревожат напразно. Не бива да се забравя, че ехографът все пак е само уред, а преценката на резултата зависи от квалификацията на работещите с него.
Четири очи виждат повече от две
При ехографското изследване проникващите в тъканите звукови вълни "разчленяват" тялото на фини срезове, които компютърът преобразува в образ и го пренася на екрана. В зависимост от начина, по който се движи накрайникът на уреда, се получава образ, позволяващ еднозначна преценка или допускащ съмнения. Затова често се прибягва до повторен преглед при специалист.
В някои страни, като Холандия, Япония и САЩ, ултразвуковата диагностика се прилага само при рискова бременност, докато в други (България, Германия…) е немислимо бременните да се лишат от нея.
Ехографът помага на проектобащите
да обикнат детето си
С помощта на тази техника те го виждат и това им помага да се сближат с него и да съпреживяват с партньорката си вълненията през 9-те месеца.
Ехографът дава възможност точно да се преценят състоянието на плода, положението на плацентата, количеството на околоплодната течност. Той спестява и ненужното натоварване на бъдещата майка с други изследвания.
Ултразвуковата диагностика се усъвършенства. С помощта на специализирани методи като Доплеровата ехография е възможно да се проследи кръвообращението на плода. През последните години по света се използват триизмерни образи в специални случаи, например при съмнение за сърдечен порок. Междувременно вече има и техника за четириизмерни образи, при които четвъртото измерение е времето. Това означава, че процесите се документират в реално време, данните се съхраняват автоматизирано и могат “да се извикат" и отново по всяко време да се огледат и преценят.
В САЩ е разработен метод, който позволява на родителите да погалят на екрана бузката (симулирана) на нероденото си бебе с помощта на виртуална ръкавица. Това май изглежда прекалена екстра. Радостното очакване и галещата корема ръка са също нещо прекрасно...

Вашите въпроси от нашата поща
Сияна Ш., София: Вярно ли е, че измервания в матката със специален уред са показали, че ултразвуковото изследване причинява шум 100 децибела?
Това е напълно несъстоятелно. Човешкото ухо чува само звуци с честота между 20 и 20 000 херца, а ултразвукът е с 5 млн. херца. Затова е изключено нероденото да долавя с ушите си звука от ехографа.

Адриана Андреева, Плевен: При ултразвуковия преглед бебето усеща ли нещо със сетивата си?
Наблюдава се, че детето реагира при допира на накрайника върху корема. То усеща натиска. Затова изследването трябва да продължава само толкова, колкото е необходимо от медицинска гледна точка.

Диана Минчева, Варна: Щом ултразвукът не вреди, защо родителите да не могат да наблюдават, колкото искат?
Прегледът трябва да е полезен, а не само безвреден. Освен това не би трябвало нероденото да се безпокои по-дълго, отколкото е необходимо.

Камелия Виткова, Монтана: Как мога да позная дали лекарят ми е добър специалист ехографист?
Добрият ехографист извършва прегледа съсредоточено и обяснява на бъдещите родители подробно онова, което се вижда на екрана. Ако е нужно, не се колебае да препоръча преглед и от друг специалист.