За една от всеки три майки бременността е била луда игра в тунела на любовта. Други жени споделят, че докато са очаквали бебето, са желаели всичко друго, но не и секс. Два типа – две коренно различни преживявания. Кое е нормалното състояние? Верният отговор е – и двете.


През бременността сексуалното желание варира много. Дори при една и съща жена то може да се променя всеки месец, всеки ден, при всяка бременност. Оказват му влияние различни фактори – хормоните, емоциите, огромният корем. Въпреки всичко има някои предсказуеми модели за амплитудите на либидото при бъдещата майка. Ще Ви обясним какво се случва с Вашето тяло и независимо дали предпочитате съня, или секса, ще Ви помогнем да съхраните чувствените отношения с бъдещия татко.

Първо тримесечие
Захвърлено и намерено либидо
Сутрешното гадене е достатъчно, за да изпари сексуалния апетит на всяка жена, очакваща бебе. Шега на природата е, че хормоните на бременността, които активират позивите за повръщане, частично подхранват и страстта. От момента на зачеването нивата на естрогена и на прогестерона започват да се повишават. Това води до увеличаване на притока на кръв към гърдите, влагалището, клитора и те стават особено чувствителни. В известен смисъл бременността е вид сексуална възбуда.
Емоционалното приспособяване към новото състояние също влияе на половото влечение. Липсата на притеснения за евентуална грешка може да събуди похотливостта. Някои двойки обаче са по-нерешителни. Те се чувстват неспокойни, защото дълго време са правили опити за бебе или са минали през спонтанния аборт. Затова през 9-те месеца напълно се отказват от сексуални контакти. Обикновено няма медицински причини за въздържание.


Ако сексът вече не Ви привлича, откровено споделете това с партньора. Важно е той да знае, че Вие не го отблъсквате, а има физически причини за загубата на желание. В противен случай у него могат да се породят излишни страхове и безпокойства.
Сексуалната близост включва нещо повече от полов контакт. Докосванията, прегръдките, дори нееротични дейности като подготвянето на детската стая са израз на силна привързаност и обич.

Второ тримесечие
Пикът на страстта
Изведнъж през 5 – 6-ия месец може да откриете, че либидото се е пробудило. Вече се чувствате по-сексуална откогато и да било – възбуждате се няколко пъти на ден или изпитвате оргазъм многократно (може би за първи път). В същото време някои бъдещи майки пък проявяват нулев интерес към секса. Кое предизвиква толкова противоречиви реакции? Към второто тримесечие производството на естроген е в най-високата си точка. За един ден яйчниците отделят такова количество, каквото половите жлези на небременна жена произвеждат за… 3 години. Докато през ранния етап на бременността еротичните желания вероятно са били потиснати от гаденето или умората, след като тези симптоми изчезнат, желанието става по-изразено. Със закръглен корем и налети гърди, с бляскава коса и опъната кожа жената разцъфтява. Като се прибавят обилно кръвоснабдените гениталии и техните по-чувствителни нервни окончания, крайният резултат може да е неподозирано сексуално влечение.
Някои реалности на бременността пречат на този естествен порив – дискомфортът, несекващото сутрешно гадене, безпокойството за бебето, притесненията, че сте дебела. Всички тези обстоятелства и емоции са разбираеми. Ваше право е да управлявате сексуалния си живот, след като с партньора открито сте свалили картите на масата.
След средата на бременността уголемяващият се корем налага физическо приспособяване. Удобни пози са страничната, жената отгоре, кучешката.

Трето тримесечие
Интимността на финалната права
През последния етап на бременността всичко може да се случи – пълно безразличие към секса (твърде огромна сте, твърде неудобно Ви е), запазен интерес (може би по-рядко, но все още го правите) или повишено либидо (хормоните бушуват, новата Ви женствена фигура е силно предизвикателство). До пукването на околоплодния мехур половите контакти са безопасни, но практическите препятствия се увеличават. Не е изненадващо, че към 9-ия месец някои двойки постепенно разреждат или се отказват от секса. Единственото възражение: избягването на половия контакт без предварителен разговор с партньора може да внесе напрежение във връзката. Помнете, че интимността не бива да се отъждествява със секса.
Възползвайте се от нежния масаж, който е блаженство за Вашето тяло. След него може да се стигне и до пълноценен еротичен финал.
В напреднала бременност много жени изпитват силна нужда просто да бъдат прегърнати. Възможно по-често ходете на вечеря или на кино с партньора – след няколко месеца сигурно тези удоволствия ще Ви липсват.

Вярно-невярно
Сексът може да предизвика раждане? Няма достатъчно потвърждения, че при нормално протичаща бременност сексът може да провокира раждане. Ако бременността Ви е рискова, лекарят може да Ви посъветва да използвате презерватив, тъй като спермата съдържа простагландини, мастни киселини, които могат да инициират контракции. Близо до термина стимулирането на гърдите също може да доведе до контракции, които обаче невинаги означават начало на родилния процес.
През бременността оргазмите са по-силни? Понякога. Увеличеният приток на кръв към гърдите, влагалището и клитора обикновено води до по-бързо стигане до оргазъм или до по-силен оргазъм.

Без секс!
При нормално протичаща бременност сексът е напълно безвреден. Лекарят обаче може да Ви посъветва да се въздържате за известно време:

  • Ако сте имали преждевременно раждане или преждевременно разкъсване на околоплодните ципи (околоплодният мехур се пука, преди контракциите да са започнали).
  • Ако сте имали спонтанен аборт.
  • Ако има плацента превиа.
  • Ако имате кръвотечение от влагалището.
  • Ако околоплодните води са изтекли или смятате, че раждането започва.
  • Ако очаквате близнаци, тъй като многоплодната бременност се смята за рискова.