Почти всеки познава пристъпите на неудържим глад. Ето как моя близка приятелка ми разказа за своята проблемна зона – квадратния метър пред хладилника…


Признавам, че миналата нощ се поддадох на изкушението. Децата спяха, мъжът ми беше в плен на поредната шампионска лига, а аз тайничко се промъкнах в кухнята. Отворих хладилника и бързо налапах останалите две парчета торта, след тях и още няколко хапки сирене. Може ли яденето да е грях? О, да!

Неудържимото чувство на глад е като вампир. То се появява, когато е тъмно и студено, по-често през зимата, отколкото през лятото. Най-добрият му съучастник е хладилникът.
Понякога се питам кой има думата в моята кухня – дали аз, 32-годишната юристка и майка, или хладилникът, който ме зове да изям останалото парче пица или сладкиш? Както и да е, от утре аз ще командвам апетита си!

Решавам да помогна на моята позната, а и на вас – ако ви тормозят килограмите, натрупани през 9-те месеца, а и след това.

Първа крачка: малко информация

Хранене и чувства. Още при първата глътка бебето забелязва, че кърмата е вкусна и сладка. Така започва нагласата, че всичко, което е сладко, е добра храна. Това е важно за оцеляването, защото сладкото засища. То се дава за утеха, за награда, за подкрепа.
Храната и каменната ера. Живеем в XXI век, но в организма ни е заложен споменът за еволюцията. Мастните ни клетки не са забравили усещането на глад след последната порция месо от мамут, изядена толкова отдавна. Те са програмирани да оцеляват, което означава да се използва всяка възможност да се яде бързо и много. Особено тогава, когато дълго не е имало нищо за ядене. Ако решите да пазите диета, доброволно се подлагате на глад. Мозъкът знае това, но то не стига до мастните клетки. Те изпращат сигнал за глад до главния мозък, който заповядва на тялото да се активизира, т.е. ръцете да грабнат първата попаднала пред очите храна и без колебание тя да се излапа.
Храната и зимата. Активни сме през деня и сме зависими от светлината. Чувстваме се добре, когато грее слънце, защото тогава нивото на серотонина (той се грижи за доброто настроение) в кръвта се покачва. Когато се стъмни, серотонинът се разпада, най-силно през зимата, когато дните са най-къси. Мазнините и сладкото повишават концентрацията в кръвта на аминокиселината триптофан – изходно вещество за образуването на серотонин. Затова е толкова хубаво, че Коледа с многото лакомства е в средата на зимата!
Хранене и стрес. Влиянието на психичното натоварване върху хранителното поведение се поддава на измерване. Например след 11 септември 2001 г. продажбите на чипс и шоколад – любими лакомства в САЩ, се увеличават с 12.4%. Разбира се, натискът върху психиката не може да се сравни с този пример. Но когато петгодишният ви син покани футболния си отбор заедно с резервните играчи на рождения си ден, когато шефът поиска от вас да изготвите договор "от днес за вчера" или се окаже, че имате пропусната вноска в НОИ, как да не изпаднете в стрес?! Тогава имате нужда от шоколад.
Виновни за това са хормоните – при свръхнапрежение надбъбреците отделят адреналин, който сигнализира на организма, че предстои повишена нужда от енергия – за борба или за бягство. Оттук се ражда и стръвта към сладкото, тъй като захарта доставя енергия по-бързо от салатата например. За съжаление обаче това се отразява не толкова благоприятно на бедрата...

Втора крачка: идеи за преодоляване на проблема

Редовно хранене. Първото правило е да не пропускате нито едно хранене. Ако в обедната почивка геройски направите няколко кръгчета пред офиса, вместо да хапнете в бистрото с колегите, ще сте склонна едва ли не да се възнаградите с медал за храброст. Затова пък вечерта със сигурност ще капитулирате пред хладилника и ще лапате каквото ви попадне. Редовното хранене би осигурило спокойствие на тялото ви и на човека от каменната ера вътре у вас, сигнализирайки, че няма основание за паника, защото не се задава убийствен глад.
Тренировки по въздържане. Трудно е да се казва "Не" на някого, независимо дали е колега, който иска да му свършиш работата, на детето, което пак има пристъп на инат, или на фризьорката, която се опитва да ти пробута “най-новата” боя ("просто супер!"). Въпреки това в повечето случаи се справяте. Как тогава сте така безпомощна пред омразния хладилник? От утре прилагайте магичната формула: "Не, благодаря. Не го искам."
И не правете компромиси. Твърдо си забренете да ядете набързо на спирката или пред телевизора. Ако усетите пристъп на глад на улицата, не купувайте кроасан, а шише минерална вода. Въведете спазване на основните човешки права и в кухнята – заслужавам да седя на масата и да се храня от чиния. Без никакви изключения!
Анализ на емоциите. Склонна сте да се тъпчете при стрес или отчаяние, но усещате, че правите голяма грешка, ако се възнаграждавате или утешавате с ядене. Съседката ви яде много, защото мъжът й има любовница. След всеки скандал тя си купува огромен пакет пуканки и ги омита докрай.
Да надвивате отчаянието чрез преяждане, е не по-малко безсмислено, отколкото да се предпазвате от дъжд с… червени обувки или да вземате слабително при главоболие. По-добрият начин безспорно е да анализирате ситуацията и да се преборите с отрицателните емоции.
За утеха може да пробвате излежаване на дивана с чаша ароматен чай под звуците на любима музика, бъбрене по телефона с добра приятелка...
За награда – вана с уханни есенции, лакиране на ноктите, освежаваща маска... Това храни душата, а и не се съвместява с ядене – докато лицето е покрито с кръгчета краставица или лакът на ноктите съхне…
При скука – плетене, нареждане на пъзел, компютърна игра.
При гняв – спорт. Няколко бързи обиколки около блока или през парка. Положителен страничен ефект – (почти) пълно равнодушие към хладилника.

Гликемичен индекс
Някои храни засищат краткотрайно, след което бързо настъпва пристъп на глад. Особено рискови са продуктите с висок гликемичен индекс (ГИ – от гликемия, т.е. захар в кръвта). Чистата гроздова захар, която преминава много бързо в кръвта, има ГИ 100. Колкото по-висок е този индекс, толкова по-бързо се покачва нивото на кръвната захар, толкова повече инсулин трябва да произвежда панкреасът, за да се нормализира нивото на захарта в кръвта. Прекомерното отделяне на инсулин обаче провокира пристъпи на глад. Храните с нисък ГИ бавно и слабо повишават нивото на инсулина.
Няколко данни: белият хляб и франзелите имат ГИ 95, както и оранжадата със захар. Портокаловият сок има ГИ 46, черният хляб – 52. Колкото повече е обработен един продукт, толкова по-висок е неговият ГИ: при варените небелени картофи той е 65, при белените картофи – 70, при пържените – 95. Глад предизвикват предимно изделията от бяло брашно. Така че по-добре се откажете от франзелата, защото тя е сред най-добрите “дружки” на прекомерния апетит.