Какво ли прави то в корема? Животът на нероденото в утробата ви е тема, която сигурно доста ви интересува. Когато получите сигнал от него, вие сияете... Наистина засега може да има само монолог от едната страна, т.е. вие да му приказвате, но и това е достатъчно, за да създавате здравата връзка помежду ви.


През последните години учените натрупват все повече доказателства, че нероденото разбира твърде много неща още докато плува в топлия басейн. До излизането му на бял свят основните анатомични части на неговия мозък са почти изцяло развити. Мозъкът му е готов да посреща жизненоважните нужди – да живее извън топлата вода, да се усъвършенства… Прочетете през какви етапи преминава тази подготовка.

1-ви месец
Осем дни след зачеването мозъкът вече може да се открие в слой от клетки, наречен ектодерма. Тези клетки се развиват бавно, но към края на първия месец на бременността се забелязва забележителен напредък – около 31–33-ия ден мозъкът произвежда 250 000 неврона (нервни клетки) за минута. Огромно постижение за успешен старт!

2–4-и месец
До 6-ата гестационна седмица (г.с.) всички зони в мозъка, които контролират емоциите, движенията, паметта и поведението, са в процес на обособяване. В този период най-подходящото стимулиране на мозъка е движението. Бебето ще започне да извива миниатюрното си телце и помръдвайки, ще усеща заобикалящата го среда. До 8-ата г.с. то вече движи ръце и крака, а около 10-ата г.с. мърда и пръстчетата им. До четвъртия месец лявата и дясната половина на мозъка са се развили и почти отделили. В процес на формиране е мостът, който свързва двете полукълба.

5–6-и месец
До 20-ата г.с. бебето вече има всички неврони, нужни до края на живота му, а мозъкът е с размерите на монета от 20 стотинки. Най-важната негова анатомична част – мозъчната кора (отговорна за говора, мисловната дейност и емоциите), бавно се развива. Усъвършенстват се и сетивата. Към 23-ата г.с. бебето реагира на шум с рязко помръдване. Две седмици по-късно то може да разпознава гласа ви и да изпитва емоции като вълнение и задоволство.
През 6–7-ия месец движи пръстите, смуче палчето си и дори стиска юмручета.

7–9-и месец
От 7-ия месец бебето вече придобива някои нови умения. То става бдително, а когато е нащрек, и изследва. То е и активно – когато рита и играе. Понякога е и унесено – когато спи. Нероденото може да използва сетивата си, за да опознава странната обстановка наоколо.
Най-напред се развива чувството за допир и миниатюрното същество обича да се занимава с първата си играчка – пъпната връв. То може да достигне и маточната стена – обича да притиска лицето си до нея или да прокарва ръка по повърхността й.
Слухът е другото сетиво, което се усъвършенства. Бебето успява да различава гласове, музика, а клаксонът на автомобила го стряска… То чува и звуците от потока на кръвта, ударите на сърцето и куркането на червата на мама. Бебето ще запомни това, което е слушало. Когато се появи на бял свят, то ще се успокоява от вашия глас, защото го е запомнило, и от пулсирането на сърцето ви.

Искате ли то да е умно?
През 9-те месеца най-добре е да не посягате към алкохола.

  • Прекаленото пиене може да увреди мозъка на бебето.
  • Включвайте в менюто си храни, богати на незаменимите мастни киселини – те са полезни за нервните клетки и за зрението на бебето. Яжте риба, бадеми, орехи, соя, ленено семе.
  • Откажете се от цигарите и не употребявайте наркотици – те могат да доведат до увреждания.
  • Белтъчините формират жизненоважните части на всяка мозъчна клетка. Затова консумирайте месо, мляко – прясно и кисело, сирене, зрял фасул (ако не ви създава проблеми с червата).
  • Не се тревожете излишно за режима си. Запомнете, че матката е идеалното гнездо за развитието и на мозъка на бебето.