За някои жени 40-те гестационни (г.с.) седмици преминават като по мед и масло, дните се изтъркулват неусетно и в един миг малкият човек вече лежи на майчината гръд. За други бременността е изнурително пътешествие през непознати океански дълбини. Отсрещният бряг изглежда недостижим, а попътният вятър така и не се появява. Понякога пътуването завършва изневиделица, още в самото начало. Идва ред на тъгата, горчивите сълзи и празнота в сърцето. Съвсем скоро обаче всичко започва наново…  и завършва щастливо! 


Д-р Николай Герджиков, акушер-гинеколог във ІІ САГБАЛ “Шейново”, разказва за спонтанния аборт – едно от често срещаните усложнения, наричано от специалистите патология, характерна за ранния период на бременността (до 12-ата г.с). 

Защо се случва?
При бременността се наблюдават състояния, които по определени причини представляват заплаха за здравето и за живота на бъдещата майка или на плода. В първото тримесечие типична патология е спонтанният аборт. Проучванията сочат, че около 80% от случаите стават до 8-ата г.с., а след този период честотата им сериозно намалява. След 35–40-годишната възраст на бъдещата майка рискът опасността от помятане се увеличава многократно. Ако това се случи, съвсем естествено е да се разочаровате, но не позволявайте отчаянието да ви завладее и да изпаднете в депресия. Не търсете вината в партньора или в себе си. Нямате никакво основание да смятате, че някой от двама ви е дефектен.
Оплождането е процес, при който се събират два хромозомни набора – от мъжа и от жената. Почти невъзможно е да се предвиди дали ембрионът ще оцелее.

Какво го предизвиква?
Факторите, които могат да доведат до спонтанен аборт са различни. Много трудно е да се установи коя е конкретната причина, а в 50% от случаите тя остава неясна.
Загубата може да е резултат от случайна мутация, грешно пренареждане на хромозомите, оплождане на прекалено стара яйцеклетка. Около 90% от случаите на помятане до
6-ата г.с. се дължат на хромозомни аномалии на концептуса (получения от зачеването нов организъм, който до 10-ата г.с. включително се нарича ембрион или още зародиш, а от 11-ата г.с. до раждането – плод).
Все пак специалистите могат да установят и да коригират някои анатомични особености на матката, например сраствания, миоми, полипи на ендометриума, които могат да причинят спонтанен аборт. След 10-ата г.с. и някои други нарушения също могат да предизвикат загуба на ембриона.
В ранния етап на бременността особено опасни за бъдещата майка са вирусните и бактериалните инфекции. За да не застрашите живота на развиващия се плод,  колкото и невинно да ви изглежда неразположението ви, задължително потърсете лекарска помощ. Ако все още не сте се разделили с цигарите и с алкохола, време е да го направите. В противен случай рискувате сериозно да увредите плода.

Кой какво представлява?
Случай на патологична бременност в ранен етап е т.нар. заплашващ аборт. Той протича със слабо еднократно кървене и лека болка. По неизяснени докрай причини се отлепва част от хориона – външната обвивка на зародиша, с която той осъществява връзката си с майката, и родилният канал се отваря. Все пак при този аборт вероятността плодът да се запази е голяма. Важно е жената да реагира бързо и да не подценява симптомите.
Ако усетите болка в областта на корема, ако забележите дори и съвсем малко петно кръв, задължително потърсете специализирана помощ. Препоръчително е да прекарате няколко дни под наблюдение. След това ще се наложи за една или две седмици да останете в покой. Благодарение на почивката на легло налягането върху матката се понижава и се намалява рискът от нейното свиване.
Специалистите смятат, че именно контракциите могат да доведат до отлепването на зародишната обвивка. Установено е, че такава опасност има и при груб полов акт. Сексът през 9-те месеца не е забранен, но за да се избегнат усложнения, добре е проникването да става внимателно и нежно. 20–30% от случаите на кървене в ранния период са вследствие на груб секс.
При започващия аборт болките и кървенето се засилват, родилният канал се отваря и вероятността плодът да се изхвърли е значителна. Ако плацентата и плодът се изхвърлят напълно от матката, това се нарича пълен, завършен, или както специалистите го наричат – комплетен аборт. Патологичен случай, който може да застраши живота на жената, е т.нар. инкомплетен, известен още като незавършен аборт, при който ембрионът се изхвърля, но в маточната кухина остават малки части от плацентата.
Абортът е съпроводен със загуба на голямо количество кръв. За да се избегне рискът от инфекции, задължително е акушер-гинеколог да почисти маточната кухина. Така кървенето ще се спре, а матката ще се свие.

София Господинова