Сигурно се чувствате доста странно в първите дни с бебето у дома. Раздвоена сте между радостта от майчинството и страха дали ще се справите с многото грижи. А малкото човече като че ли никак не ви помага – често плаче сърцераздирателно и изглежда недоволно от новата си среда.


Не се гневете на бебето си! Колкото повече време минава, толкова по-ясно ще разбирате, че оттук нататък основната ви грижа е как да създадете хармония с мъничкото човече.

Вашето безпокойство се предава и на него
Пътят към хармонията минава през различни етапи. Сигурно си задавате въпроса: защо например вашето съкровище избира да плаче така сърцераздирателно в късните следобедни часове? И тогава нищо не може да го утеши – нито нежните ви думи, нито шарената дрънкалка, нито вашето присъствие.
Проучване показва, че плачът на бебето в края на деня има пряка връзка с физическото и с емоционалното състояние на майката. Най-вероятно в основата му е натрупаната умора до това време у вас.


Има и друго утежняващо обстоятелство. Обикновено в края на деня вкъщи се събират всички членове на семейството и това шумно присъствие оказва отрицателно въздействие върху бебето. Докато през другите часове вие спокойно общувате с мъничкото човече, кърмите го, нежно му приказвате и го преобличате, надвечер се налага да обърнете внимание и на таткото, на баткото (на каката)... Понякога партньорът ви се връща от работа спокоен, друг път – изнервен, уморен и избухлив. Обстановката се усложнява и от присъствието на по-голямото братче или сестриче. И то има нужда от вашата топлина и внимание. Ревността на първото дете е неоспорим феномен, който съпътства отглеждането на новия член на семейството и с който винаги трябва да се съобразявате.
Съсредоточаването на близките върху бебето най-често се приема мъчително от по-голямото дете. То е особено чувствително, когато бебето плаче, става център на внимание и обира ласките на мама и татко. Първото дете трудно понася, че е изместено от сърцето на близките – досега не е имало никакви съмнения, че е любимецът...
Имайте предвид, че най-труден е първият месец след раждането на бебето. Околните, а и вие се адаптирате в новата ситуация. Нужното време за това е поне докато то навърши три месеца. Не се отчайвайте!

Бебето е тиранин
Вярно е, че всички вкъщи са изнервени, когато плачът на малкия тиранин от креватчето не престава. Но това поведение е тест за мама и татко – добри родители ли са?! Отговорът ще е положителен, ако умеете да откликвате на потребностите на бебето и най-вече да го обграждате с обич и топлота.
Един изтъкнат психолог пише, че бебето има нужда от "любовно отношение". И тъкмо хармонията между вас и него ще създаде трайното привличане помежду ви. То изпробва способностите си Бебето ви изпраща своите сигнали (с плач, с усмивка, с ококорените си очички...) и ако имате рецептори за тях, по неговото изражение ще разчитате посланията му. Успехът в този "диалог" ще създава доверие между вас, което ще има значение за живота ви по-нататък. Не се ядосвайте на безутешния плач в края на деня! Не го приемайте като израз на лошия и капризен характер на детето. В този най-ранен период от живота си повече отвсякога то има нужда да го разбирате и да го обграждате с нежността си.

Как да му помогнете
Не оставяйте бебето да плаче дълго. Успокоявайте го, говорете му нежно, вземайте го на ръце, люлейте го, пейте му. В този период не се страхувайте, че пренебрегвате основни педагогически принципи. Най-важното е да въведете ритуали за успокоение и сближаване. Така ден след ден детето все по-ясно ще разбира, че мама няма да го изостави и ще е винаги до него, когато е в беда. И кризата на първия месец ще остане в спомените ви...