Не съветвам никоя бременна жена да използва което и да е етерично масло. Не само че по време на бременността кожата става по-чувствителна, но и някои жени откриват, че аромати, с които по-рано не са имали проблеми, сега им причиняват гадене и раздразнителност. По-опасното е, че някои етерични масла, особено онези, които съдържат апиол и миристицин, имат абортиращи свойства и могат да предизвикат помятане или да окажат други нежелателни въздействия върху утробата.


Магданозът например в много големи дози някога се е използвал като средство за аборт. Във Франция апиолът се е използвал в контрацепцията преди изобретяването на хапчето (антибебе – бел. ред.), а в Южна Америка се използва и до днес.

Вместо да употребявате етерични масла, опитайте със съвсем слаб билков чай, при това в малко количество. Можете да внесете ароматерапия в живота си по други начини – например като украсявате дома си с цветя, като използвате подходящи билки в готвенето или като прилагате леки запарки на самите растения.
Ако имате и най-малки съмнения, че може да сте бременна, веднага спрете да използвате етерични масла. И естествено винаги се консултирайте с вашия лекар.

Из “Библия на ароматерапията” – автор Даниел Риман
Издателство “Хермес”