Какво включва пакетът от прегледи и изследвания, поемани от Здравната каса и какви са правата на бъдещите майки? „9 месеца“ потърси отговорите от д-р Галя Йорданова –директор на дирекция в Националната здравноосигурителна каса.

„Бъдещата майка, чиято бременност не е рискова, през 10-те лунарни (9 календарни) месеца има право на 10 прегледа до раждането, като за последните 2 месеца – по два пъти месечно, и два прегледа след раждането. Здравната система поема и два ехографски прегледа. Първият е в началото на бременността, а вторият – между 16-ата и 20-ата гестационна седмица. Две са микробиологичните изследвания на влагалищния секрет, които са особено важни за навременното откриване на евентуални инфекции.Бъдещата майка има право да избере дали бременността й да се наблюдава от личния й лекар. 90% от жените обаче предпочитат това да се извършва от акушер-гинеколог. В този случай бременната трябва да получи еднократно направление от личния си лекар, с което да посети избрания специалист. Ако не е доволна, тя може по всяко време и многократно да смени акушер-гинеколога си, за което личният лекар трябва да издаде ново направление. Важно е да се знае, че
при всеки преглед бременната
не дължи потребителска такса

Единствената такса, която се заплаща, е за вземане на биологичен материал при лабораторните изследвания. Задължително е жената да изисква екземпляр от амбулаторния лист, в който се отразяват резултатите от всеки преглед. Към края на 9-те месеца личният лекар изготвя и

карта за профилактика на бременността
в която се отразява целият период на проследяване. Бременната получава и направление за постъпване в родилна клиника. С тези документи тя тръгва към избраното от нея родилно отделение”, обяснява д-р Йорданова.

През първото тримесечие на бременната се прави пълна кръвна картина, изследва се кръвната захар, урината, утайката, извършва се акушерска ехография и се провежда консултация със специалист по акушерство и гинекология, ако наблюдаващият лекар е общопрактикуващ. Други изследвания са за хепатит В, сифилис, СПИН (при съгласие от страна на жената). Задължително се определят кръвната група и резус-факторът. На този ранен етап Касата поема еднократно вземането на цитонамазка.
При всеки преглед лекарят следи кръвното налягане, теглото на бъдещата майка, обиколката на корема й.

Сърдечните тонове на бебето в утробата пък започват да се проследяват от 5-ия лунарен месец, а в последния етап на бременността това се прави по два пъти месечно.

В периода след раждането жената има право на
два безплатни прегледа при акушер-гинеколог –
до 7-ия и до 42-рия ден след появата на бебето

Тогава лекарят трябва да проследи как протичат следродилните процеси, да прегледа гърдите на кърмачката и да й даде съвети за лактацията.

Сред „бонусите“ за бъдещата майка е и допълнителният преглед при стоматолог, който Здравната каса поема извън посещенията, полагащи се на всеки здравноосигурен пациент.

При рискова бременност
В зависимост от спецификата на проблема и на съпътстващото бременността заболяване Здравната каса е предвидила допълнителни изследвания и прегледи. Ако например сте бъдеща майка над 35 години, вие сте в рискова група и имате право на два допълнителни прегледа с ехограф, както и на безплатен биохимичен скрининг за оценка на риска от синдром на Даун и дефекти на невралната тръба. А в случай че се налага, Касата поема и извършването на амниоцентеза.
Бъдещите майки, при които има повишен риск от гестационен диабет, могат да направят безплатна консултация при ендокринолог, тест за глюкозна толерантност и кръвно-захарен профил.
В групата на рисковите бременности Здравната каса включва още и бъдещите майки с множество предходни спонтанни аборти, с Rh (-), с многоплодна бременност и др.

Сигнализирайте за нередности!
Сред най-честите нарушения са вземането на потребителска такса, както и липсата на попълнена карта за профилактика на бременността, която се дава на бъдещата майка. „Бременните следва да подават сигнали, когато са обект на нередности, но и винаги да вземат касов бон за платена медицинска услуга, за да може след това правата им да бъдат защитени. Когато подават сигнал, не е задължително да съобщават самоличността си. Достатъчно е да изпратят писмо по електронната поща и ще получат отговор по имейла“, е категорична д-р Йорданова.
Бъдещите майки могат да задават въпроси и на сайта на Касата (www.nhif.bg) в раздела за онлайн консултации. „Едно от най-честите запитвания е дали раждането с цезарово сечение се заплаща от Здравната каса. Отговорът е „Да!“, независимо дали сте здравноосигурени, или не, стига секциото да е по медицински показания (при едър плод, при неправилно положение на плода, при данни за вътреутробно страдание на плода, когато жената има проблеми с очите и др. ), а не по желание“, обяснява експертката.

Горещ телефон на Националната здравноосигурителна каса 0800 14 800