Кой не обича да похапва сладко? Бонбон, парченце шоколад или тортичка… Все захарни изкушения, за които манекенките могат само да мечтаят. Дали обаче шоколадът е полезен за бременните? Ако доскоро се смяташе, че сладкото изкушение подобрява настроението и стимулира отделянето на ендорфини (хормоните на щастието), сега вече е сигурно, че има и други плюсове. Американско проучване показва, че при жените, които през бременността ядат шоколад три пъти седмично, рискът от прееклампсия намалява с 50%. Прееклампсията е сериозно състояние, което засяга както бременната, така и бебето. То се характеризира с повишено кръвно налягане, наличие на белтък в урината и отоци. Може да доведе до преждевременно раждане. Преди обаче да изядете шоколада, трябва да знаете, че само черният е полезен.
Все пак учените са категорични, че бъдещите майки не трябва да прекаляват със сладкото удоволствие. 50 мг на ден са напълно достатъчни. Шоколадът е много калоричен, а и съдържа кофеин, който в големи количества не е препоръчителен през 9-те месеца. Свръхтеглото може да се окаже много сериозен проблем за някои бъдещи майки и да доведе до повишаване на кръвното им налягане.