„Обичам сина си, въпреки че още не се е родил“ През месец ноември диетоложката д-р Енджи Касабие е в осми месец на бременността си. След два неуспешни опита тя не се отказа от най-съкровеното си желание да бъде майка. Опита отново и бебето вече премина седемте важни месеца от своето развитие. Фина и нежна на външен вид, Енджи буди възхищение заради силния си дух и желанието да стане майка. Въпреки напредналата бременност, тя не спира да пътува и да работи с пациенти. Преди няколко седмици диетоложката изнесе лекция за здравословното хранене пред 800 бременни във Варна. Тя споделя своя опит и знания, за да може повече жени да избегнат трудностите, през които е преминала.

Енджи, за няколко дни Вие бяхте в София, Варна и Бейрут, а сте в осмия месец на бременността си. Няма ли да си почивате вече?

Чувствам се много добре, но натоварването при мен не идва от бременността, а от това, че работя на много места. Имам записани часове и няма кой да ме замести. Хората искат да разговарят лично с мен и отговарям на всички във WatsApp, Viber, Instagram и Facebook. И през седемте месеца пътувах със самолет. Като се роди синът ми, ще преценя как ще се организирам между грижите за него и работата.

Успяхте ли да подготвите детската стая, дрешките?

Нищо не съм подготвила. Когато докторът ми назначи дата за раждане, ще купя легълце на бебето и ще взема всичко необходимо. Тъй като имах негативен опит с предишните две бременности, нещо отвътре ме кара да се подготвя, но в същото време не искам да започна, преди да съм сигурна, че бебето е в ръцете ми. Винаги гледам позитивно на живота и вярвам, че всичко, случило се досега, е поради някаква причина, която само Господ знае.

Решихте ли къде ще раждате?

100% ще е в България. Позволено ми е да съм в самолета за последен път преди раждането в края на ноември и тогава ще дойда в България. Не е позволено да се пътува след 32-рата седмица на бременността, защото е рисковано.

Вие сте борбена жена. Животът ли Ви направи такава, или такъв дух носите?

Може би го нося, имам го и от баща ми. Обичам работата си и я върша с удоволствие. Радвам се, че съм изградила доверие с клиентите си, но е изморително да съм в непрекъсната връзка с много хора.  

Мъжът ми още не може да разбере защо, като се прибера от офиса, нямам сила и дума да кажа. В началото се сърдеше, че сядаме за час и не искам да разговарям. Изморена съм, защото цялата ми работа е свързана с разговори.

Съпругът Ви Рабих Ел Зейн подкрепя ли Ви по време на бременността? Прави ли Ви масаж на краката например?

Не обича да прави масажи, но се глезя сама с тях. Това е единственото разтоварване, което изтегля негативната енергия от мен и малко ме успокоява. Освен масажистката, помага ми и спортът.

Сега спортувате ли?

Тренирам ходене и правя леки упражнения във фитнеса. Вървя много пеша. Миналата седмица не успях да тренирам, но се разходихме три часа в Гърция, докато чакахме за следващия полет. Гледам максимално да се движа, защото е важно в организма ми да навлиза повече кислород. Той е нужен както за мен, така и за бебето.

Промени ли се храненето Ви през бременността? Хапва ли Ви се нещо по-различно от това, което обичате?

В началото на бременността намалих месото, въпреки че обичам риба и пиле. Бебето изискваше от мен повече млечни продукти и наблегнах на тях. Сега пак се върнах към месото, защото получих лек дефицит на белтъчини.

След първата загуба имах проблем с храносмилането. Стомахът ми се подуваше и успях да го излекувам чрез храната. Допитах се до много гастроентеролози относно моя проблем, но те ми даваха хапчета, а аз не ги обичам. Опитах максимално да се пречистя и да променя начина си на живот. Сега се храня още по-често. Проблемът с храносмилането при повечето хора идва от постоянен или еднократен силен стрес, може да е от нещо, което те тормози психически. Друга причина е храненето на големи интервали от време. След като се справих с моя проблем, се опитвам да не натоварвам организма си с много лактоза от млечните продукти.

Как се храните сега?

Изключила съм захарта от храненето си. По време на бременността хормоните скачат до небето и трябва да се пие много вода, затова приемам по 4 литра на ден. По принцип задържам вода и трябва да приемам повече от нея, за да се разреши този проблем.

Когато не се пие вода, тялото започва да отделя хормон, който допълнително намалява количеството на отделяната урина.

По принцип избягвам пържено както преди, така и по време на бременността. Гледам да не се храня навън.

Първите 3–4 месеца ми се ядяха кисело мляко и домати. На закуска обичам да хапвам сладко, но тогава си вземах сирене крема, подобно на гръцкото цедено мляко, и го хапвах с домати и зехтин. Ядяха ми се и яйца. От време на време закусвах мюсли с бадемово или кокосово мляко без лактоза. На обяд и сега хапвам риба или нещо, сготвено вкъщи. Обичам да си правя салата с нар, домати, кориандър, авокадо и много лимон. Той ми е слабост и не мога без него. Обичам кисело и много люто. Доматите бяха в менюто ми почти всеки ден. От сладките неща хапвах само протеиновите вафли, които правя, те са с пробиотична захар. Захарта по принцип е вредна.

Вечерям нещо леко – предимно зеленчуци и плодове. Понякога ябълка, при глад – с кисело мляко и ядки. През деня ям всичко, което е полезно за бебето.

Д-р Иван Сигридов следи бременността Ви. Той ли установи защо първите две са били неуспешни?

Д-р Иван Сигридов е невероятен професионалист и преди всичко човек. Успокояваше ме през цялата бременност, следеше моето здраве и това на бебето. И след раждането ще продължавам да го споменавам в молитвите си.

Проблемът е бил невнимание на лекарите. Единия път не са забелязали, че имам контракции. Другия път се разболях… При втората бременност, която изкарах в България, не са обърнали внимание, че имам разширени вени и трябва да приемам противосъсирващи медикаменти. Вниманието към пациента е по-важно от парите, които ще вземеш от него. Аз съм диетолог. Не трябва да проследявам хората ежедневно и да отговарям на въпроси и съобщения цял ден и цяла вечер, защото идват малко хора заради здравословен проблем. Повечето го правят поради естетични подбуди. Ако съм гинеколог и отговорен за бъдеща майка и нейната психика, за нов живот и за цяло семейство, не мога да разбера какъв човек трябва да си, да не внимаваш какви проблеми има бременната, да не разгледаш изследванията й, още повече, след като знаеш, че тя вече е имала неуспешна бременност. Не искам никоя жена да минава през това, което ми се случи.

Много двойки не могат да преживеят неуспешна бременност, разделят се, а Вие с мъжа Ви продължихте напред? Вярата ли ви водеше?

Вярата е на първо място, защото Господ винаги те кара да минеш през трудности, за да се научиш на нещо повече. Сега многократно повече ще ценя детето си и ще му отделям време. Същото се отнася и за мъжа ми, защото е търпял всичко това с мен. Да, мен ме е боляло, защото го носих в утробата си, но той не по-малко е страдал при загубата. Непрекъснато ме подтикваше да продължавам напред и аз извървях този път със силна вяра. Има жени, които не могат въобще да забременеят. Слава Богу, за година и половина забременях три пъти.

Имах две загуби, може би защото някога съм направила грешка, за която е трябвало да платя, или заради това, че съм работохолик. А може би Господ ми казва да се спра малко, да вложа повече внимание и грижа към детето и като се роди, да гледам на него като на дар. Дано този път да родя успешно и всичко да е наред.

На всички жени желая да изпитат това хубаво майчинско чувство без всякакви проблеми. А като дойде жена при мен, ще гледам да й дам максимално информация от себе си, за да мога да съм поне малко полезна.

Как разбрахте, че сте бременна? Тест ли си направихте, лошо ли Ви стана и проверихте?

Всеки Божи път усещах, когато забременеех. Сега отново го усетих, направих тест за бременност, но негативен, защото беше твърде рано. Помислих си, че не съм бременна. Но след като менструацията не ми дойде, направих втори тест. И когато докторът каза, че съм бременна, се изненадах приятно. След втората загуба знаех, че ще искам да опитам още веднъж, но не предполагах, че ще се случи толкова скоро.

Кога Ви е терминът за раждане?

В началото на януари, но още не се знае дали ще раждам в края на декември, или в началото на януари. Бих искала да имам естествено раждане, но лекарите ще кажат дали ще е подходящо.

Имахте лекция за храненето при бременност пред 800 жени във Варна. Как мина?

Половината от жените бяха доволни от д-р Сигридов. Този човек заслужава да бъде най-добрият лекар не само в Европа, а и в света. Защото толкова прецизно преглежда, интересува се от всяка жена, той е златен. Графикът му винаги е пълен, защото много жени му имат доверие.

На семинара жените се зарадваха, като ме видяха бременна. Бях една от тях. Имаше жени с неуспешни опити като мен. Това се получава заради некачествения начин на живот, стреса, натоварването. И всичко води до неуспешни опити за забременяване, до проблемна бременност. Говорихме с дошлите на общ език. Всяка жена трябва да знае, че не е болна, като е бременна. Че трябва да изпитва радост от тези 9 месеца. Те са нейната първа среща с детето й и връзката с него е велика. Любовта към детето е нещо повече от купуване на скъпи маркови дрехи, важна е душевната връзка, която не може да се обясни. Тя прилича на контакта с Господ, въпреки че не ги сравнявам. Но както се молиш на Господ и вярваш в него, а не го виждаш, същото е и с бебето в утробата ти. В момента обичам малкото, въпреки че още не съм го виждала. Гледам го на рентген, виждам какво прави, какви пози заема, на кого ще прилича. Всяка сутрин му казвам: „Добро утро” и то ми отвръща, като ритва.

Какъв съвет искате да дадете на бременните жени?

Не съм качила много килограми, защото се храних здравословно. Съветвам всяка жена, за да й мине леко бременността, да приема качествени белтъчини, мазнини и въглехидрати. Да се храни рационално, но не и за двама. Първия триместър е нужно да приема само 300 калории повече, но не това да са опаковани или пържени неща. Движението също е много важно, както и вдишваният кислород. Много жени си вземат почивка от работа, качват 30 килограма и затова сега има много затлъстели деца. Важно е жената да приема правилните за нея витамини, назначени от нейния лекар, и да проследява нивата им в организма си.  

Винаги казвам на пациентите си, че тялото трябва да се храни на клетъчно ниво. Когато клетките са живи и се удвояват, ние имаме сили, здрави сме, не застаряваме. При положение че организмът не е сит на клетъчно ниво, няма как да е жив и здрав. Каквито и ботокси и филъри да слагаме, никога няма да е достатъчно, ако е остарял отвътре. Затова е важно бременната жена да се храни с качествени плодове и зеленчуци, протеини, въглехидрати и мазнини.

Това, което бебето израства за 6 месеца, го удвоява в 7-ия месец и затова взема много повече от организма на майката. И ако не сме се подготвили през първите месеци, няма как да родим нормално бебе. То може да се появи преждевременно, да е по-малко от нужното. Проблемът не идва от това, че майката работи или тренира.

Важно е също витамините по време на бременността да са от естествен произход, да са натурални, а не фабрични и да натоварват черния дроб. Нужно е да се следи нивото на фолиевата киселина, на витамините В6 и В12.

Разговора проведе Румяна Смилкова