Бременността е колкото естествено, толкова и „извънредно“ състояние. Свидетелство за това са настъпващите промени след раждането, когато женският организъм започва „да връща лентата назад“...

Непосредствено след края на последния родилен етап стартира процес на обратно развитие на всички системи и органи на тялото. Всъщност с едно изключение – млечните жлези са единственият орган, който продължава „еволюционното“ си развитие и след края на бременността.


Какво да очаква бъдещата майка в следродилния период?
„9 месеца“ потърси компетентните отговори от д-р Вяра Джонгова – акушер-гинеколог в Медицински център „Лора“ и лектор в С „9 месеца“ на училище. „Най-голяма промяна след раждането претърпява половата система на младата майка. Непосредствено след родилния процес матката тежи 1 кг и само за 10-ина дни намалява теглото си наполовина“, обяснява лекарката.
Известно е, че в религиозната традиция числото 40 е натоварено с по-особен смисъл. Това число е емблематично не само за бебето, но и за родилката. Освен духовна, има и чисто физиологична причина. Оказва се, че възстановителният процес на организма на младата майка завършва за около 40 дни...


На какво са дължат т.нар. лохии?
С понятието „лохии“ лекарите описват лекото кървене в следродилния период. При отделяне на плацентата в третия етап на раждането на мястото, където тя е била прикрепена към матката (т.нар. плацентарно ложе), остава по-чувствителна повърхност, която прокървява. „Матката се свива и притиска тези кръвоносни съдове, така че родилката да не губи много кръв. Все пак наранената повърхност, грубо казано, хваща коричка, тази коричка постепенно пада и резултатът е леко кървене. Това продължава между 20 и 40 дни. В първите дни кръвта е ярка, след това – тъмнокафява, постепенно става бледокафява, бежова, светложълта и накрая спира. Това означава, че мястото е напълно възстановено и вече има здрав ендометриум (вътрешната обвивка на матката)“, обяснява акушер-гинеколожката.
При жените, родили с цезарово сечение, обикновено лохиите спират по-рано – преди 20-ия ден. Причина за това е техниката на операцията, при която се изисква почистване на матката. Ако обаче родилката прокървява повече от 40 дни, тя задължително трябва да се консултира с лекар. „Трябва да се види дали не са останали малки плацентарни части или ципи в матката. Сигнал за проблем е и ако след изписване от родилния дом кървенето се засилва, вместо да отслабва“, казва д-р Джонгова. 

По-специална грижа?
„Стриктната хигиена в следродилния период е задължителна. Нека обаче напомня, че измиването с мек бебешки сапун или с интимен гел (произведен от фармацевтична, а не от козметична фирма) се препоръчва само веднъж дневно. В останалото време е достатъчно миенето с вода“, съветва д-р Джонгова. За родилките с епизиотомия или с разкъсвания  измиването с отвара от смрадлика или лайка действа особено благотворно. И двете билки имат антисептично действие и предпазват от инфекции в тази деликатна зона.

Кога се възобновява месечният цикъл?
В следродилния период е възможно да се появи т.нар. първа псевдоменструация. Слабото кървене преминава в по-силно. Понякога този процес се слива с лохиалния секрет, но това може да се случи чак след 40-ия ден.
Възобновяването на месечния цикъл след раждането става индивидуално. То зависи от нивото на пролактина в женския организъм и от реакцията на яйчниците. При някои мензесът идва от време на време, при други бързо се регулира и след 3–4 месеца вече е напълно редовен. След раждането при кърмачките обаче менструацията може и да не дойде, докато не настъпи краят на кърменето. Това се дължи отново на високото ниво на пролактина при майките, които кърмят. Този хормон блокира овулацията и забавя менструацията. „Кърменето обаче не е естествен контрацептив. Не може да се разчита само на кърменето като средство срещу забременяване“, категорична е д-р Джонгова.

Кога ще се прибере коремът?
„Коремът е нараствал 9 месеца и не е реалистично очакването на някои родилки той да се прибере за 9 дни, дори за 9 седмици. Нужно е време тонусът на коремната мускулатура да се възстанови“, обяснява д-р Джонгова. Тя не препоръчва стягащите колани, които се предлагат за следродилния период. „С такъв колан сигурно ще изглеждате чудесно в огледалото, но той механично прибира корема и не позволява на мускулатурата да се възстановява спонтанно. След като си свалите колана, ситуацията може да изглежда дори по-зле. Препоръчвам носенето на колан само при жени, родили близнаци или по-едро бебе. При тях коремната мускулатура действително е преразтегната. Ако все пак жената държи да прикрива корема си със стягащ колан, нека не го слага по-рано от 15-ия ден след раждането“, категорична е тя. Коремните преси за стягане на тази зона са допустими едва след втория месец.

Опасно ли е залежаването?

„Обездвижването е рисково в този период, тъй като застоят на кръвта може да доведе до усложнения – например задържане на лохии в матката и т.н.“, обяснява лекарката.
От първия ден, в който се почувствате добре, може да започнете лека гимнастика, ходене пеша, йога упражнения. Тичането, скачането, вдигането на тежко и по-силовото напрягане обаче не се препоръчват преди 60-ия ден след раждането.

Тревоги около шевовете?
Много родилки се притесняват да не би шевовете им да се отворят или да се скъсат. „Няма място за подобни страхове! Шевовете на корема зарастват по-бързо (най-късно до 7–8-ия ден конците се махат), а на входа на влагалището – малко по-бавно, обикновено до 15-ия ден“, успокоява лекарката.
Жените, родили с операция, може по-дълго време да усещат изтръпване около мястото на зашитата рана. „Причината е, че при цезаровото сечение се прерязва целият слой на кожата, включително и долните тъкани. Засягат се най-крайните нервни окончания на кожата, които отговарят за чувството на допир, а те по-бавно се възстановяват. Родилката може да усеща и уплътнения в тази зона. Това се дължи на възлите, които се резорбират от 3 до 6 месеца. Ако обаче се появи зачервяване на раната или нещо нетипично, нужна е консултация с лекар и евентуално медикаментозно лечение“, предупреждава д-р Джонгова.

Сандра Димитрова


Кога да е първият преглед?

Здравната каса предвижда безплатен преглед за младата майка до 30-ия ден след раждането в болницата, в която е родила. „Малко жени обаче се възползват от него, тъй като не всички се чувстват комфортно, все още имат лохии и други неразположения. Нужно обаче е около 15-ия ден лекарят да погледне външните шевове. Обстоен гинекологичен на състоянието на матката и шийката й се провежда към 50-ия ден, но не по-рано, тъй като все още текат процесите на обратно развитие.

Рано е за вана!

„На петия ден раната от цезаровото сечение вече е зараснала. Ето защо родилите с операция няма защо да се притесняват дали да мокрят мястото на шевовете – могат да се къпят спокойно“, казва д-р Джонгова. До 40-ия ден обаче родилките, независимо от начина на раждане, не бива да ползват вана.