Веднага след раждането, а и известно време след него неопитната майка чувства дискомфорт и различни болежки. Това е период, през който организмът ви се нуждае от специално внимание. Колкото и грижи да полагате за бебето, намирайте поне по половин час на ден и за собствения си тонус.
Как да се възстановите по-бързо?

„Не” на трудносмилаемите храни
,
повече течности
Трудносмилаемите храни, които консумирате, могат да предизвикват газове и колики при бебето чрез кърмата ви. В началото е по-добре да ги изключвате от менюто си. Избягвайте и суровите плодове и зеленчуци, макар да са полезни. Задължително пийте повече течности и вода!Бадемови ядки за повече кърма

Яжте бадемови ядки, които подпомагат обратното развитие на матката и стимулират образуването на кърма. При всяка възможност лягайте по корем, като подлагате под него голяма и твърда възглавница, а по-малка под главата, за да не се притискат силно гърдите.

Добра хигиена

Огледайте с огледало перинеума. Шевовете, които ви стряскат при опипване, няма да изглеждат толкова страшни. Освен задължителната полова хигиена, добре е дневно да правите и 5–10-минутна седяща баня с една лъжица морска сол на литър вода. При шевове може да прилагате тази процедура след третия ден. За да предотвратите болезненото уриниране, може да пишкате под течащата вода от душа.


Студена кърпа за перинеума
При подут и болезнен перинеум поставяйте върху него леденостудена кърпа – може да я сложите мокра в хладилната камера и да я извадите, преди да е замръзнала. Седенето не е подходяща поза – по възможност го избягвайте, а ако се наложи, подлагайте си мека възглавница или сядайте на една страна.

Въздушни бани и пелена за мама
Използвайте пелени за еднократна употреба срещу т.нар. лохии (изтичащи секрети от матката). Може да правите и въздушни бани, да спите без долно бельо – само с подложена кърпа и пелена.

„9 месеца”