Честито! Вече прегръщате очакваното с толкова любов бебе и се наслаждавате на вълшебния му аромат. Само че идилията никак не е пълна. Срещата с огледалото ви стряска и отчайва – видът ви е далеч от съвършената фигура, която искате да притежавате. Коремът виси, а и гърдите са станали жертва на земното притегляне. Какъв сексапил може да се открие в тази гледка?!


Искате час по-скоро да възстановите фигурата си? Прочетете съветите, опитайте се да ги изпълнявате и със сигурност скоро с радост ще установите, че закопчавате с лекота копчето на дънките отпреди раждането...

Корем като в 6-ия месец
Не помръквайте, ако някоя злобарка ви срещне и ви попита: “Кога е терминът ти?” Добре е да знаете, че причината за все още големия корем не са килограмите, натрупани през 9-те месеца, а отпуснатите коремни мускули, които са били опънати. В организма ви още има излишни течности, от които постепенно ще се отървете. Матката също все още е уголемена. Е, заради това изглеждате пак бременна. Когато излизате с бебето, дори да гълтате корема си, от това той няма да стане по-прибран. Само упражненията и здравословната диета могат да ви помогнат да възвърнете фигурата си отпреди бременността.

Огромни, но не и секси
През 9-те месеца вероятно гърдите ви са станали като на Памела Андерсън. След раждането те няма веднага да се смалят и да възвърнат предишния си вид. Около третия ден, когато дойде млякото, ще се напълнят и ще се уголемят още повече. Щом започнете да кърмите, ще се успокоят. Редовното хранене на бебето помага гърдите да възвърнат първоначалната си големина. Не очаквайте обаче зашеметяващ резултат. Допълнителното тегло, качено през бременността и кърмаческия период, също се отразява върху формата на гърдите. Най-бързият път към привлекателния бюст е да носите сутиен по мярка.

Все още кръвотечение
Цели девет месеца сте били “благословена” – без мензес. Но сега, след като вече бебето се е появило, кръвотечението като че ли не спира. То не е по-силно от нормална менструация, макар количеството кръв да изглежда по-голямо. В продължение на две до шест седмици със заздравяването на матката течението ще става воднисто розово, после кафяво, след това жълтеникаво-бяло. Употребявайте превръзки, а не тампони, които създават риск от инфекции. Не изпадайте в паника, ако кръвотечението спре и пак се възобнови. Това се случва – нормално е. Ако забележите, че след първите няколко седмици изхвърляте повече кръв или съсиреци, незабавно посетете вашия акушер-гинеколог.

...и огромни крака
Бонус от бременността не е само наедрелият бюст. Вероятно ще установите, че през 9-те месеца и обувките ви са с един номер по-големи. Обикновено това се дължи на натиска, който допълнителното тегло оказва върху свода на ходилото. Ако в бъдеще имате и друго бебе (засега сигурно не искате и да чуете?!), краката ви няма да пораснат още, тъй като първоначалното увеличение на стъпалата може да понесе и следваща бременност.

Болката “отдолу”
Да се избута навън 3–4-килограмово бебе, не е лесна работа. Много жени получават разкъсване или им се прави епизиотомия (разрязване на перинеума). Известно време шевовете са болезнени. Те се опъват, когато се смеете, кашляте или ходите до тоалетната. Не се безпокойте – няма да се разкъсат. Ако поддържате идеална хигиена, за около десет дни болезненото място ще се успокои.

И сядането е кошмар
Хемороидите и запекът са други странични ефекти от раждането. Имайте търпение – хемороидите се лекуват лесно и обикновено изчезват след кратко време. Запекът също е нещо нормално. Не се ужасявайте, че от него шевовете ви ще се разкъсат – това няма да се случи, ако следвате съветите ни за физически упражнения.

Програма “Назад към комфорта и хубостта”

Действайте!
Започнете да правите упражнения за тазовото дъно в деня след раждането (макар това да е последното нещо, за което имате желание в този момент). Колкото до раздвижване на останалите части на тялото, най-добре се заемете с това, когато се почувствате готова, и постепенно увеличавайте натоварването. Ако сте родили чрез цезарово сечение, консултирайте се с вашия акушер-гинеколог.
Война на големия корем
Легнете по гръб с опрени до двете страни ръце и свити колене. Вдишвайте, като натискате с гърба си пода, след това издишвайте и отпускайте гърба. Направете упражнението пет пъти. Когато се почувствате по-силна, увеличете броя на упражненията. След това продължете – вдишвайте, леко повдигайте главата си и издишвайте. След известно време пробвайте да вдигате главата и раменете от пода. В този период не се опитвайте да правите енергичен фитнес.
За тазовото дъно
Свивайте и отпускайте мускулите на перинеума, като активирате цялата област около вагината и ануса – като че ли се стискате, когато ви се пишка. Не правете това упражнение върху тоалетната чиния, защото има риск от инфекция. Повтаряйте го около 200 пъти на ден. Числото изглежда стряскащо, но със сигурност това упражнение ще възвърне еластичността на мускулите.
Срещу болката от шевовете
Правете редовни бани на болното място с топла вода, в която има няколко капки масло от лавандула или мащерка. Това по-бързо ще изгони болката от шевовете. Движете се, за да стимулирате кръвообращението и да избегнете отоците.
Борба със запека
Яжте храни, богати на влакнини, и пийте много течности.
Срещу хемороидите
Запекът възпалява хемороидите, затова спазвайте посочените съвети. Освен това правете упражнения за тазовото дъно, които подобряват кръвообращението, спете на една страна, за да премахнете натиска на възпаленото място. Ако имате време, три пъти на ден в продължение на 20 минути правете бани с топъл (не горещ!) чай от лешникови черупки.