“Откакто разбрах, че съм бременна, страдам от мигренозни пристъпи. Те са толкова тежки, че се налага все по-често да отсъствам от работа, а шефът ми никак не е доволен.” Звучи ли ви познато? Кои са причините и как да облекчите болката?

Медицината съветва
През бременността главоболието е често явление. Най-вероятно в началото то се дължи на високите нива на естрогена. Ако страдате от сутрешно гадене, обезводняването и непрекъснатото повръщане може би също са причина за пристъпите ви. Към края на 9-те месеца умората и нервното напрежение могат да доведат до главоболие.


Преди да започнете медикаментозно лечение, потърсете облекчение чрез домашните методи. Изпийте чаша вода, легнете в затъмнена стая или поне се опитайте да почивате. Ако се нуждаете от болкоуспокоителни, подходящ е парацетамолът. Вземайте комбинация от кодеин и парацетамол само по лекарско предписание. Не приемайте аспирин и ибупрофен, тъй като те могат да причинят дефекти у плода.
Алтернативните терапии, като масаж и акупунктура, могат да помогнат. Без рецепта са достъпни хомеопатични препарати, тъй че обърнете се към фармацевта за съдействие.

Късно през бременността тежкото главоболие се свързва с прееклампсия. Ако сте изложена на риск, при редовните посещения на женската консултация би трябвало да се открие. В случай че се притеснявате, посетете вашия акушер-гинеколог.

Алтернативата
През бременността естрогенът отпуска сухожилията, за да подготви тялото за раждането. Този процес обаче улеснява ставните размествания във врата и в гърба, което причинява главоболие. Масажът помага, а масажистът ще ви научи как да стимулирате точките на акупресура, за да облекчите болката.
През 9-те месеца организмът ви преработва повече токсини (ваши и на плода), което може да доведе до мигренозни пристъпи, подобни на махмурлук. Избягвайте алкохола и кофеина.
Леките упражнения, като йога, ще ви поддържат гъвкава и отпусната, което намалява нервното напрежение.
През бременността главоболието се предизвиква и от хранителен дефицит, тъй като бебето ви отнема част от запасите. Опитайте да приемате комбинация от незаменими мастни киселини, цинк, фолиева киселина, магнезий, селен и витамин В комплекс.

Гласът на опита
“Имах главоболие и през двете ми бременности. Сега чувствам болката като стягащ се около главата ми обръч. Често ми се гади и едновременно с това развих силна чувствителност към светлина. Пристъпите траят около два часа и са до 3 пъти дневно. За щастие аз не работя, но ми се налага да пропускам разходките със сина си заради шума.
Моята гинеколожка твърди, че мигрената ми може да е свързана с високите нива на естрогена. Тя ме посъветва да вземам парацетамол или в краен случай – комбинация от него и кодеин, ако имам нужда от нещо по-силно. Според нея е добре да плувам и да практикувам йога, за да се отпускам, тъй като пристъпите са по-тежки, когато съм уморена или съм под напрежение.
Използвам някои хомеопатични продукти. Нежният масаж на врата и раменете също ми помага. Пия много вода. Често единственото, което ме облекчава, е да почивам на тъмно във вана с лавандулово масло,” разказва Ели.