Подариха ми коте и две седмици след това разбрах, че съм бременна. Безпокоя се, защото играех много с него, а наскоро научих, че тези домашни любимци са опасни за нероденото бебе. Вярно ли е? Кристина Жотева, Варна

Котешките изпражнения могат да причинят сериозна инфекция, наречена токсоплазмоза. Ако бременната се зарази, съществува риск да предаде инфекцията на плода, която при него може да доведе до тежки увреждания, включително слепота и мозъчни нарушения. Установено е обаче, че 50–75% от хората са инфектирани с токсоплазмоза, тъй че рискът от развитие на инфекцията през бременността е нисък. За да избегнете по-нататъшни рискове, не пипайте тоалетната на котето и винаги измивайте ръцете си, след като сте го галили. За да сте по-спокойна, може да ви се направи изследване на кръвта. Чрез него ще се установи дали сте се заразили от токсоплазмоза. Ако се окаже, че сте заразена, може да ви предпишат антибиотици, за да се предпази бебето от предаване на инфекцията. Тъй като средствата срещу токсоплазмоза могат да причинят странични ефекти, трябва да обсъдите въпроса с вашия лекар.


Възможността да се заразите при игра с котката е много малка. Затова не бива да се тревожите прекалено и не е нужно да се разделяте с котето.