Бебето вече е факт, 9-те месеца са зад гърба ви, всички се надпреварват да ви дават съвети, четете стриктно “9 месеца” и сте убедена, че колкото и тежко да е положението, ще се справите с всичко и ще отгледате едно прекрасно дете.


За съжаление между пелените, бибероните, плюшените играчки... със сигурност ще загубите представа къде се намират червилото и бижутата ви, кой балсам е най-подходящ за косата ви, зеленият или синият цвят отива по-добре на очите ви. В един момент, заобиколена от толкова грижи, младата майка забравя себе си. Не го допускайте и не се занемарявайте! Грижете се за външния си вид, както се грижите за бебето. Много жени изразходват цялата си енергия за това да са перфектни майки на съвършено дете. Това обаче е невъзможно и колкото по-рано го осъзнаете, толкова по-добре. Ето някои акценти, на които трябва да обърнете специално внимание веднага след като човечето дойде на бял свят.

Отново в лекарския кабинет
Докато бяхте бременна, посещавахте лекарския кабинет поне веднъж месечно. След раждането обаче много жени напълно забравят за гинеколога, ако липсват сериозни оплаквания. Оправдават се, че нямат време, че няма на кого да оставят бебето, че нищо страшно няма да се случи... Направете всичко възможно още първия месец след раждането да отидете на преглед поне три пъти. След това го правете веднъж месечно, докато детето стане поне на половин година. Погрижете се за здравето си!
Обаждайте се на лекаря винаги когато имате някакво притеснение или въпрос. Не се срамувайте, никога не си казвайте: “Ще мине само.”

Къде е умът ми?!
Не се чудете, ако през първите няколко месеца след раждането станете още по-разсеяна, отколкото сте били през бременността. Това е нормално, затова се въоръжете с търпение, бележник и много самозалепващи се листчета.
Не се самообвинявайте за нищо. Най-добре оставете философските книги и сериозните филми за момента, когато детето вече няма да обсебва цялото ви внимание.

Защо още дебелея?
Чували сте, че като родите, ще отслабнете. При много жени обаче това не става, дори напротив. Те свалят няколко килограма с раждането (след изгонването на плода и плацентата), но всичко спира дотук.
Килограмите остават, вие кърмите и не може да пазите диета. Чувствате се дебела, грозна и непривлекателна... Как да намалите теглото си? Забравете сандвичите и пицата. Наблегнете на пилешкото месо, плодовите сокове и млечните продукти. На обяд задължително хапвайте салата и заменете шоколадовите удоволствия с плодова салата. Разбира се, не се лишавате напълно от някои удоволствия и си позволете торта. Добре е на вечеря да ядете печена риба със зеленчуци.
Проверявайте теглото си веднъж седмично. Дори и резултатите да не са мигновени, сама ще почувствате, че връщате хубавата си фигура, като успеете да се пъхнете в старите дънки.
Придържайте се към формулата “5 плода или зеленчука на ден”. Ако пренебрегвате тези храни, организмът ви може да страда от остър недостиг на различни витамини и минерали. Не подценявайте опасността. Липсата може да доведе до сериозни кардиологични проблеми, диабет, намаляване на кърмата... Не лишавайте и бебето от тях – чрез кърмата важните вещества преминават в неговия организъм.

Хайде на спорт
Без паника! Няма да ви насилваме по два часа на ден да правите аеробика. Изкачвайте стълбите, вместо да вземате асансьора, ходете пеша, вместо да се бутате в автобуса, правете 10-минутна разходка на всеки кръгъл час. През почивните дни, когато партньорът ви може да поеме изцяло отговорността за бебето, отскачайте до залата за фитнес или за танци. В случай че нямате тази възможност, извеждайте детето на дълга разходка.

Стимуланти, стимуланти...
Най-често мъжката половина страда от обвиненията, че взема стимуланти, за да извае прекрасно тяло и страшни мускули. Замисляли ли сте се обаче колко много стимуланти поемат жените – кафе, кола, цигари, шоколад... Едните ви дават свежест, другите повдигат настроението ви... В големи дози обаче те не са безвредни. Ако сте свикнали да пиете много кафе, ще привикнете към кофеина. Той пречи на усвояването на калция, магнезия, цинка и желязото. Прекомерният прием на стимуланти дразни стомаха, води до безсъние, изостря нервите, предизвиква главоболие. Чрез кърмата някои от съставките на кафето се предават и на бебето и то също привиква. Различните вещества вредят на зародишите на зъбите му, правят го нервно и раздразнително. Внимавайте какво и колко пиете – ограничете кафето, чая, газираните напитки и шоколада. Не бива да приемате повече от 150 мг кофеин на ден. Не забравяйте водата – пийте поне 1.5 л дневно.

Грижи за кожата
Отмина времето, в което всички ви съветваха да стоите повече на слънце. Проучванията показват, че слънчевите лъчи състаряват кожата. Стресът, цигарите, алкохолът също оказват вредно въздействие. Изходът е да избягвате всичко онова, което може да повлияе зле върху кожата ви. Използвайте подходящи кремове, но не прекалявайте. Изберете тези, които съдържат витамини С и Е.