Жените са по-добри шофьори. За ужас на мъжката половина на човечеството жените успяват да се справят с предизвикателствата по пътя много по-бързо и лесно. Според проучване на германски учени, продължило две години, мъжете предизвикват 3.5 пъти повече инциденти по пътя в сравнение с жените. Освен това дамите получават по-леки наранявания за разлика от господата. Техен „специалитет” е да ударят колата в дърво. Резултатите сочат още, че представителите на силния пол навъртат повече километри от дамите, но пък нежните създания са много по-внимателни, когато карат извън града. Не на последно място се отчита и фактът, че по време на мензес жените са много по-дисциплинирани шофьори, докато с повишаването на нивото на тестостерона при мъжете се увеличават и опасностите по пътя.


„Не съм правила проучвания, но от личните ми преживявания и разговори с познати и приятели се убедих, че през бременността жената е много по-внимателна зад волана. Тя кара бавно, оглежда се и спазва правилата. Може би инстинктът да запази себе си и бебето я прави по-предпазлива шофьорка”, казва Лорета Димитрова, бъдеща майка и основател на Лира Груп Денс Къмпани (училище за народни танци). Младата жена е и инициатор на кампания за

защита на бъдещите майки по пътя
„В началото на бременността си имах много неприятен инцидент. Шофьор ме засече с колата си. За щастие избегнах катастрофата, но той започна да крещи, да псува и да показва неприлични знаци. Стана ми много неприятно. Знам, че през 9-те месеца жената е изключително чувствителна и подобни гневни изблици могат сериозно да я травмират. За повечето жени шофирането е напълно естествено, но стресът при неприятни инциденти, особено през бременността, е опасен”, разказва историята си Лорета. Така се родила идеята за
стикер „Мама зад волана”
Танцьорите от Лира Груп Денс Къмпани събрали средства и професионален дизайнер изработил голямата жълта лепенка за залепяне на колата. Обсъждали формата, цвета и големината. Решили, че яркожълтото привлича вниманието, а българският текст е достатъчно красноречив, за да предаде посланието на останалите шофьори по пътя. Целта на каузата била да се защитят  бъдещите майки от агресията по пътя, като слагат отличителен знак на автомобилите си. „Има какви ли не лепенки за „Бебе в колата”. Такъв като нашия стикер обаче не открихме. Дори и в чужбина не можахме да намерим”, споделя инициаторката на каузата. Досега са отпечатани и раздадени около 2000 стикера. От Лира Груп Денс Къмпани обаче имат желание да продължат начинанието си.

Лорета Димитрова е обнадеждена. Тя забелязва
положителна промяна
при шофьорите, след като видят стикера. Те вече знаят, че бъдещата майка кара по-бавно и внимателно, а може би дори пазят и себе си. „Жените по-бързо преценяват ситуацията, сетивата им са много по-развити и не рискуват много. Те без проблем правят две неща едновременно. Мъжете по пътя са агресивни и искат да доминират. Това е основният проблем, докато шофират”, убедена е Лорета. Дали големият жълт стикер ще свърши работа и ще озапти раздразнените шофьори, само времето ще покаже.

Мая Ковачева

Шофьор в лошо настроение
Според статистиката почти 1/3 от леките и средните пътни произшествия са вследствие на стрес и лошо настроение на шофьора. Един е спал накриво, друг е преуморен или пък просто му е лош ден. Тези неща обаче рязко намаляват концентрацията и невъзможността за бързи реакции. Някои проучвания сочат, че лошото психично състояние е подобно на алкохолно опиянение.
Ако имате тежък ден и не искате да пътувате с градския транспорт, предлагаме ви няколко съвета как да шофирате по-безопасно.
 Карайте по-бавно от обикновено.
 Не извършвайте никакви други дейности, докато сте в колата. Това отвлича вниманието.
 Не пускайте радиото. То пречи на концентрацията.
 Закусете добре, но забравете кафето и чая.
 Ако има няколко колони от коли по пътя, не ги задминавайте често и рязко. Няма да стигнете по-бързо.

През есента с кола
Обикновено ноември е дъждовен, мрачен, а понякога и първият сняг изненадва. Ето защо трябва да сте подготвени за път, ако искате всичко да е наред.
 Сменете гумите със зимни. Благодарение на специалната каучукова смес се постига по-високо ниво на сцепление и стабилност при ниски температури. Зимните гуми не бива да са ползвани повече от 6 месеца, а профилът им да е с дълбочина минимум 4 мл.
 Използвайте пестеливо акумулатора. Изтощените акумулатори са честа причина за сериозни аварии по пътя.
 След като стартирате колата, веднага потеглете. Работата на двигателя на празни обороти, за да „загрее”, е ненужна и вредна за околната среда.
  Уверете се, че нивото на антифриза е достатъчно.