Мърморенето или мрънкането е най-сигурният път да досадите на близките и приятелите си. Ако често го пускате в действие, значи следващите редове са за вас.


Много млади майки още със събуждането си сутрин започват да се оплакват – от какво ли не... Защо навън е мрачно, защо съседите са пуснали радиото толкова високо, защо бебето хленчи... Поводите за мрънкането могат да са безброй, а често дори не са напълно ясни. Вярно е, че животът с бебе и малко дете налага изтощителен режим и все пак – не превръщайте този иначе прекрасен период от живота си в досадна мелодрама.


Откъде идва недоволството?
Никак не е лесно усмивката и бодрото ви настроение да са винаги с вас, особено когато сте изморена след поредната безсънна нощ. От сутринта ви чакат куп задължения, които не можете да отлагате за утре. Установено е, че в сравнение с мъжете жените полагат повече усилия, за да докажат способностите си – у дома и в кариерата си. Това потвърждават и социологични проучвания. Майката има и основната грижа за здравето и за възпитанието на децата, което, прибавено към другите й ангажименти, води до прекалено натоварване и ежедневен стрес. Това лесно може да отключи непоносимия характер на неприятната мърморана.

"Всъщност жените са създателките и пазителките на семейното огнище, което твърде трудно се съчетава. Днес нежният пол изпълнява и куп мъжки роли – активно се изявява и в професионален план. Когато жената не е изрядна в някоя от многото й функции, лесно могат да я обвинят в егоцентризъм", обяснява испанската психоложка д-р Мария дел Монте. В действителност по природа повечето  жени не са егоистки и не се задоволяват само с грижи за себе си.

Постоянно преодолявайки напрегнати ситуации и реализирайки все по-високи изисквания, младите майки се чувстват прекалено изтощени и изнервени и им е много трудно да скрият лошото си настроение. Казано по друг начин, мърморенето е единственият им отдушник от натрупалото се напрежение. Чрез оплакването те се опитват да стоварят личната си неудовлетвореност върху околните. В повечето случаи това се прави несъзнателно. Жената не си дава сметка за последиците от своето поведение. Затова смята, че има право да се сърди и да обвинява любимите си същества за безпорядъка, за липсата на съчувствие към нея и пр. Разбира се, изригналият гняв не й помага – напротив! Изтощава я още повече.

Освободете напрежението!
Най-добрият съвет е да излеете раздразнението си извън дома. Попаднала в смазващ стрес, жената е убедена, че е жертва на лош заговор срещу нея. Кой не е изслушвал приятелка, която се оплаква от безхаберието на съпруга си, от неговото безразличие към домакинските задължения, от това, че не участва във възпитанието на децата и във важните неща в семейството?!
Ако избухвате във или извън къщи, значи е дошъл моментът, в който се налага да направите две неща – открийте точно кои са причините за вашето раздразнение и анализирайте истинските чувства, които се крият зад поведението ви.
И двата подхода могат да се окажат много ефикасни, за да отстраните често спохождащото ви лошо настроение.

На тепиха на възпитанието

Обичайният повод за сблъсък между младите родители е разминаването по въпроса за възпитанието на децата. И майката, и бащата имат свои (понякога не съвсем правилни) ценности и принципи за това какво искат да внушат на малчугана си. Споровете се разгорещяват особено когато детето стане по-голямо и се налага да се вземат важни решения. Най-често обаче възгледите са на различни полюси и това води до люти “битки”.

"Конфликтите около възпитанието могат да провокират неспирно мърморене и недоволство на майката. Диалогът с партньора е най-добрият начин да преодолеете различията си. Запомнете! Винаги показвайте единомислие или поне не дискутирайте разпалено различните си възпитателни гледни точки пред детето. За него е важно да знае, че мама и татко действат в синхрон, не се карат и между тях няма борба за надмощие", съветва психоложката.

Много лесно една мила и прекрасна майка може да се превърне в досадна мърморана. Достатъчно е безброй пъти на ден да повтаря на детето си едно и също и то да е затворило ушите си за това. Случва ли ви се всеки ден?! Тогава има реална опасност избухливият и раздразнителен нрав постепенно да стане постоянна черта на характера ви. Ще допуснете ли това?!

Вера Антонова
психолог