В началото на бременността плодът е само няколко милиметра и тежи едва няколко грама. Той плува в голямо количество околоплодна течност и свободно се движи във всички посоки. Към края на 9-те месеца обаче има все по-малко пространство и движенията му са ограничени. Малко преди раждането около 95% от бебетата заемат правилната позиция в матката и се обръщат с главата надолу. Това се дължи на факта, че главата е най-тежката част от тялото и застава надолу. Когато плодът се обръща по този начин, брадичката му се прибира близо до гърдите, а главата му съвпада с размерите на таза на майката. Постепенно мъничето се подготвя за раждането. Предлежанието на бебето се установява чрез ехографско изследване.


Много бъдещи майки се притесняват
как голямата глава на бебето

ще излезе през тесния родилен канал
Всъщност природата се е погрижила за това. Факт е, че средната обиколка на бебешката глава е около 35 см. Тя трябва да премине първа, а след нея да се приплъзне и телцето бързо и безпроблемно.

Още през бременността бебето върти главичката си и масажира маточната мускулатура и тъканите на шийката на матката. Резултатът е, че те омекват и се подготвят за раждането. Постепенно главата на бебето се спуска надолу и коремът „пада”. Това позволява на бременната да диша по-леко, защото натискът върху диафрагмата й намалява.
Често бъдещите майки се оплакват от предварителните контракции, но тяхната цел е да подготвят бебето за старта. То тренира за Големия ден. Главата му свиква с натиска, който мускулите на матката оказват, докато се опитват да го изтласкат навън. Кръвообращението се подготвя да се справя с краткотрайно намаления приток на кислород.

В деня на раждането бебето силно сгъва главата към тялото си. То усеща контракциите. В тази поза обиколката в горната част на главата намалява, а най-острата й част изпъква напред. Това е втората и най-активна фаза на раждането. Тя може да продължи от 10 минути до 2 часа. При нея жената усеща силно желание да напъва и натиск и разтегляне на родилния канал.
С всеки напън главата на бебето напредва и накрая “прорязва”. Този термин се използва за момента, в който най-широката част от главичката
вече се вижда

След появата й  раждащата не бива да напъва, докато лекарят аспирира носа и устата на бебето и опипва вратлето му евентуално за омотана пъпна връв. След това главичката се обръща настрани, докато рамената се завъртат вътре в таза, за да заемат позиция за излизане. Със следващия напън трябва да се родят рамената едно по едно, последвани от тялото. Още несрасналите се кости на бебешката глава се приспособяват към този сложен тунел, като се приплъзгват едни в други, така че диаметърът на главата намалява с около 1.5 см.
Важно е раждащата да знае, че в този период тазът не се разширява. Отпред, където се срещат двете кости, точно над окосмената част, се намира т.нар. симфиза. Тя представлява по-особен тип рехава тъкан. Ако бебето е много голямо, възможно е тази тъкан да се разтегне.
Бебето вече е в ръцете на щастливата майка, таткото прави първата фотосесия, но… Защо ли бебето не изглежда като от страниците на някое списание? Главата му може да изглежда доста странно. Много новоизлюпени майки се притесняват дали така желаното и обичано от тях отроче не е увредено. Може би нещо се е случило по време на раждането…  Факт обаче е, че по време на вагиналното раждане бебето полага много усилия, за да излезе навън. Ето защо главата на бебетата, родени по този начин, понякога прилича на пипон. Ден след раждането тя се заобля. След няколко дни и подкожните отоци се разнасят, а подпухналите клепачи се нормализират. Така до изписването от болницата бебчето изглежда прекрасно и вече е готово да поеме по своя път към предизвикателствата на живота.   

Д-р Гарабед Агапов
акушер-гинеколог