През 9-те месеца Вашият организъм има увеличени потребности от енергия и хранителни вещества. Но вече сигурно добре знаете, че това не означава да ядете за двама.Недостатъчното наддаване на тегло през бременността допринася за раждането на бебе с ниско тегло (под 2.5 кг), което често води до повишена заболяемост. От друга страна, натрупването на килограми може да причини удължаване на раждането и усложнения по време на процеса.


През първото тримесечие за оптималния растеж на плода и за наддаването на тегло според нормите са Ви необходими допълнително 100 ккал дневно, а през 2-рото и 3-ото тримесечие – допълнително по 250 ккал дневно.

Повече белтък
През 9-те месеца Вашият организъм има нужда от повече белтък – основен източник на всички необходими аминокиселини. За да си набавяте белтък, включвайте във всекидневното си меню мляко, млечни продукти, риба, месо и месни продукти, яйца. Растителните храни са добър източник на белтък, но за да е пълноценен, комбинирайте бобовите със зърнени храни.

Повече калций
Вашите потребности от калций са увеличени още от първите месеци на бременността, когато започва образуването на костите на ембриона. Най-добрият източник на този минерал също са млякото и млечните продукти. Калцият в тях е в лесноусвоима форма. Усвояването му от бобовите, зърнените храни и зеленчуците ще се улесни, ако за десерт консумирате плодове или натурални плодови сокове.

Повече желязо
Желязото е необходимо и на Вас, и на бъдещото бебе. То е съставна част на хемоглобина, чрез който еритроцитите доставят кислород до всички клетки в организма. През бременността количеството на еритроцитите е увеличено поради повишените нужди от кислород и съответно потребностите от желязо също са по-големи.
Лесноусвоимо желязо можете да си осигурите, ако консумирате месо и месни продукти, риба и черен дроб. Бобовите храни, овесените ядки, вареното жито, грахът, спанакът, копривата, лападът, зеленият лук и чесън, сушените кайсии и сливи, стафидите, шипките и тиквените семки също са богати на желязо.
Добре е да не пиете чай непосредствено след основното ядене, а между храненията, тъй като съдържащите се в него фенолни съединения свързват желязото в неусвоима форма.

Два пъти повече фолиева киселина
Фолиевата киселина е единственият витамин, потребностите от който през 9-те месеца са увеличени двойно. Преди забременяването жената има нужда от 200 микрограма дневно, а след забременяването – от 400 микрограма.
Недостигът на фолиева киселина, особено през първите месеци на бременността, може да предизвика нарушения в нервната система на плода.
За да задоволите потребностите от фолиева киселина, включвайте в менюто си повече зеленолистни зеленчуци, пълнозърнест хляб, леща, боб, соя, грах, зелен фасул, карфиол, ядки, къпини, малини и портокали.

… + витамин С
Не подценявайте нуждата на организма от витамин С. Той осигурява по-добро усвояване на желязото от растителните храни и подобрява имунната защита.

… и йод
Употребявайте само йодирана сол. Недостигът на микроелемента йод може да доведе до йоден дефицит, който през бременността създава висок риск от изоставане в умственото развитие на плода. За да намалите риска от този дефицит, консумирайте риба и рибни продукти, орехи и млечните произведения.

Всеки ден в менюто
За балансираното и здравословно хранене е необходимо всеки ден да консумирате поне по един представител от основните групи храни:

  • хляб, спагети, макарони, картофи (поне 250–300 г);
  • прясно или кисело мляко (500–600 г);
  • плодове (300–350 г);
  • зеленчуци (най-малко 350–400 г);
  • месо (нетлъсто, пилешко без кожа, риба, яйце.
    Ако се храните здравословно, ще си осигурите не само добър тонус, но ще допринесете и за раждането на здраво и жизнено бебе.