Според ново австралийско проучване след раждането жената, която през бременността страда от хипертония, е изложена на по-голям риск от покачване на теглото и затлъстяване. Парадоксален е фактът, че при пухкавите дами вероятността да развият високо кръвно налягане е по-голяма, но сред жените с подобни усложнения повечето са с нормално и поднормено тегло. По-късно усложненията, свързани с хипертонията, водят до сърдечни заболявания и тромбози.
Екипът работи с данните за 3572 жени, които между 1981 и 1984 г. раждат в обществена болница. От 8.9%, които развиват хипертония, 73.3% са с нормално тегло, когато забременяват (според индекса на телесната маса – ИТМ).


21 години след раждането учените установяват, че ИТМ на жените, които през бременността страдат от хипертония, е с 1.35 по-висок от ИТМ на дамите, които имат безпроблемни 9 месеца. Вероятността през следващите десетилетия да покачат своя ИТМ с 5 е с 59% по-висока при бременните хипертонички. Австралийският екип заключава, че са нужни още изследвания, за да се определи дали навременната помощ за контрол на теглото предотвратява бъдещи здравни проблеми.