Изчезването на сутрешното гадене и намаляването на болките и напрежението в млечните жлези могат ли да са признаци на аборт?


Сигурно никога не сте предполагали, че радостта от двете чертички ще ви “подари” и сутрешно гадене. Така ли е? Но можете да си отдъхнете – почти винаги причината да се чувствате неочаквано добре е адаптирането на организма ви към бременността. При много жени гаденето и напрегнатостта на гърдите изчезват през четвъртия или петия месец, при някои дори по-рано. Оплакванията се дължат на временното нарушение на хормоналното равновесие, което протича различно при отделните жени. Ако нямате други обезпокоителни сигнали, като кървене и спазми в долната част на корема, спокойно може да се наслаждавате на безпроблемната си бременност. И все пак сигурно често имате различни безпокойства...

Бебето в корема усеща ли прилив на топлина, ако ям гореща супа?
Със сигурност не усеща. Покриването на челото ви с пот далеч не означава, че затоплянето ви се предава и на бебето. Причините са няколко.
 Супата не се яде веднага след свалянето й от печката. Ако опарите езика си, ще изчакате, нали?


 Супата стига до стомаха с наполовина по-ниска температура.
 Околоплодните води са с постоянна температура –
37 ºС (освен при треска). Все едно дали е зима, или е лято, дали ближете сладолед, или ядете супа, организмът регулира температурата от само себе си, така че бебето си плува при една и съща температура.

Понякога сутрин се събуждам по корем, а той вече е доста голям. Вредно ли е за бебето?
Не се тревожете! Ако позата ви по корем не се отразява добре на бебето, сама ще го почувствате, дори и насън. И бързо ще легнете на една страна.

До 22-рата г.с. съм наддала само три килограма. Малко ли е това?
В началото на бременността много жени нямат апетит. Последица от това е и намаляването на теглото. Преминаването към здравословно хранене допълнително води до понижаване на теглото. Няма причини за страх – килограмите ще започнат да се трупат. До раждането ще се прибавят общо 8 до 15 кг –  най-много се качват след седмия месец. От този период бебето се сдобива с всички части и органи, от които се нуждае, и се концентрира върху растежа и наддаването на тегло.

Ударих корема си в количката за пазаруване. Опасно ли е?
По принцип това е абсолютно безопасно. Околоплодният мехур и околоплодните води предпазват бебето от удари. Ако обаче няколко часа след удара имате силни болки или пробождане, добре е да се консултирате с лекаря си. В най-лошия, но много малко вероятен случай силният удар може да причини отлепване на плацентата.

Възможно ли е шийката на матката да не издържи при силно пристъпно кихане?
Кихането и кашлянето се предават на тазовото дъно, което през бременността без друго е подложено на натиск. Ако няма риск от преждевременно раждане, не може да се случи нищо лошо при пристъпно кихане. Ако се стигне до пробождащи болки, причината е в чувствителните връзки на матката, които растат заедно с нея. Понякога това причинява болки, особено при рязко движение.

Може ли тъпанчетата на бебето да се спукат от шума в дискотека?
Тъпанчетата на бебето се развиват от края на 6-ия месец. Теоретично те, както и при възрастните, могат да се спукат при шум над 150 децибела. До матката обаче не може да стигне звук с такава сила. Всички хитове, които се изпълняват в любимите ви клубове, бебето чува приблизително така, както бихте ги чували, ако си запушите ушите. Така горе-долу то долавя и силното куркане в корема на майка си.

Д-р Яна Стефанова
акушер-гинеколог