Д-р Ралица Милчева, акушер-гинеколог, АГ болница „Д-р Щерев“, пред „9 месеца”


Какво преживява родилката непосредствено след раждането?
Два часа след раждането, когато то е протекло по естествените пътища, родилката остава за наблюдение в интензивния сектор, където се проследяват контрахирането на матката и загубата на кръв, както и общото състояние – температура, пулс и наличие на болка. След два часа жената се превежда в родилно отделение, където се настанява в една стая с новороденото.

Какво представляват следродилните контракции?
Преди зачеването матката обикновено е с големина 5-6 сантиметра. По време на бременността размерите й се увеличават многократно. Ролята на контракциите, които настъпват след раждането на бебето и на плацента, е да помогнат на матката да възвърне формата и размерите си.

Какво представляват лохиите?
С понятието „лохии“ се описва лекото кървене в следродилния период.
В третия етап на раждането при отделяне на плацентата на мястото, където тя е била прикрепена към матката, остава по-чувствителна повърхност, която прокървява. Лохиите са естествено явление и се появяват  независимо дали раждането е било по вагинален път, или чрез секцио.

Кога се възстановява мензисът след раждането?
Възстановяването на менструацията е индивидуално. При кърмещите жени обикновено това става по-късно (след отбиването или около 6-ия месец след раждането). При жените, които не кърмят, мензисът се появява значително по-рано – около 2-3-ия месец. Понякога, макар и по-рядко, е възможно менструацията да се възобнови и въпреки това кърмата да не спре.

Кога най-рано майката и бебето могат да се приберат у дома в зависимост от начина на раждане?
След раждане по естествените пътища изписването може да стане на третия ден, след като на бебето са направени всички задължителни ваксинации. Когато раждането е чрез секцио, обикновено майката и бебето се прибират вкъщи на петия ден.