Най-прекрасното изтощение в живота – в първите минути след като бебето е дошло на бял свят! Как реагират тялото и душата на жената в първия, върховен час на майчинството?

 • Най-после! Топло, меко и още мокро новороденото лежи върху корема на майка си. Уханието му я обгръща като облак от щастие. Въпреки това в първия час с бебето много жени изпитват далеч по-слаби майчини чувства отколкото през бременността. Това, което усещат в началото, е само облекчение. Покой след разкъсващата буря на контракциите. Еуфория от това, че най-после болките са изчезнали.
 • Повечето жени се нуждаят от малко време, за да изпитат истинското щастие. Често бащите първи изпадат в умиление при вида на бебето и очите им се изпълват със сълзи на радост, докато майката трезво разглежда новороденото – всичко ли му е наред, на кого прилича, защо ноктите му са сини...
 • След първото съзерцание на детето собственото тяло отново изисква внимание Това е напълно разбираемо, като се има предвид какви промени настъпват за много кратко време.
 • Веднага след раждането жената олеква с около 5 кг. Към теглото на бебето се прибавя и околоплодната вода, която изтича при раждането.
 • След “раждането” на плацентата (средно 5–10 мин след раждането) в матката остава рана с големината на длан, която кърви. Кървенето е около 300 мл – загуба, с която организмът се справя безпроблемно.
 • Матката се свива сравнително бързо след раждането, като размерите й намаляват от големината на медицинска топка до малък пъпеш.
 • Връзките, които придържат матката, са още разтегнати и се свиват бавно до първоначалната си дължина. Затова веднага след раждането вътрешностите се усещат разклатени.
 • Сърцето, черният дроб, стомахът, белите дробове, доскоро притиснати от матката, изведнъж се озовават в свободно пространство. Усещането е за смъкване на органите надолу.
 • Нивото на ендорфините (хормоните на щастието) и след раждането остава високо и поддържа бодростта на майката.
 • Хормонът окситоцин също още е в кръвта и подпомага контрахирането на матката. Освен това този хормон събужда майчините чувства – той помага на младата майка да приеме детето и да мобилизира всичките си сили за закрилата му.

  При около 1 на 150 раждания плацентата не се отделя спонтанно. В такива случаи се налага лекарска намеса. Известно е колко важно е първото поставяне на бебето на гърдата
  Добре е помощта отстрани да не е прекалена – здравото новородено почти не се нуждае от подкрепа при първия контакт с майчината гърда. Затова по-добре е да се изчака. Всяко бебе има свой собствен ритъм още от първия миг на живота си. Някои бързо търсят гърдата с невероятна целенасоченост, други се нуждаят от време за адаптиране.

  И ето устенцата обхващат гръдното зърно, понякога очичките намират маминия поглед. Най-късно в този момент чувството на щастие обсебва майката – при кърменето тя отново е едно цяло с бебето си.