Периодът, който настъпва след раждането на бебето и на плацентата, се нарича послеродов период или пуерпериум. Той продължава около 6 седмици и се характеризира с това, че в организма ви настъпват промени, които целят да възвърнат вашето обичайно физиологично състояние извън бременността. Ако сте родили по нормален механизъм, ще останете в болницата за наблюдение около два дни след раждането, а ако раждането е чрез цезарово сечение – поне четири дни.

През целия послеродов период ще имате вагинално течение, което постепенно ще намалява по сила, като в началото цветът му ще е по-кръвенист, постепенно ще се избистя и накрая ще стане прозрачно жълтеникав. Постепенно матката ви ще намалява обема си. В първите дни височината й ще достигне до няколко сантиметра под пъпа, а 6 седмици след раждането почти ще е възстановила размерите си, като те ще останат по-големи от тези преди бременността. Намаляването на размерите на матката до голяма степен става посредством т.нар. следродилни контракции, които са особено интензивни по време на кърмене. След раждането в първите няколко дни от гърдите ви ще изтича коластра, както по време на бременността, а около втория или третия ден след раждането гърдите ще започнат да отделят кърма. „Слизането” на кърмата е съпроводено с чувство за напрежение в гърдите и често с покачване на температурата. Болката в корема след цезарово сечение, както и тази в областта на епизиотомията при нормално раждане са физиологични явления и продължават няколко дни след раждането. Често оплакване както през бременността, така и в послеродовия период е запекът, който се третира с прием на повече течности, с раздвижване и с медикаменти. Носенето на колани за прибиране на корема, както и приложението на кремове, чиято цел е да намалят образуването на белези, може да започне след сваляне на конците от оперативния разрез. По правило, докато имате течение, не е препоръчително да водите полов живот. При жени, които кърмят, се наблюдава изразена влагалищна сухота. В тези случаи е препоръчително използването на лубрикант.

През този период може да се развият и усложнения. Ако имате някои от следните симптоми, разумно е да се обърнете към лекар:

- На първо място, ако кървенето ви не намалява и не се избистря във времето или имате засилено течение с неприятна миризма.

- Ако имате температура, особено по-висока от 38 градуса и съпроводена с втрисане.

- Мястото на епизиотомията и разрезът от цезаровото сечение обикновено са болезнени, но ако болката в тази област е силна и нетърпима и особено ако продължава повече от няколко дни след раждането, ако е съпроводена от гноевидна секреция и зачервяване в областта на разреза, може да е признак на ранева инфекция и да изисква специално внимание.

- Признак на сериозен проблем може да е също така болка в корема, която е различна от следродилните контракции и е съпроводена с гадене и повръщане, освен това не отделяте газове.

- Често срещано заболяване в послеродовия период е т.нар. послеродова депресия. След отпадането на хормоните на плацентата, както и поради недостига на сън и многото грижи, свързани с отглеждането на бебето, почти всички родилки изпитват „постпартална тъга” (postpartum blues) – чувство на потиснатост и страх, че не могат да се справят. Симптомите на послеродовата депресия често се неглижират. Ако чувството на отчаяние се задържи повече от една седмица и ако ви се породи желание да навредите на себе си и на бебето, трябва незабавно да потърсите съответна помощ.

Независимо от всичко това, в повечето случаи този шестседмичен период минава бързо и безпроблемно. В края на периода вече ще сте се адаптирали с промените в живота и ежедневието, наложени от появата на новия член на семейството.