След раждането на бебето и изгонването на плацентата вие навлизате в следродилния период. Той трае 6–7 седмици независимо от начина на раждането. Продължителността е голяма, тъй като възстановяването на детеродните органи изисква време.


След приключване на раждането и огледа на родилните пътища ще останете още два часа в родилната зала – в легнало положение на количка, като ви поставят торбичка с пясък върху дъното на матката. Това ще я предпази от отпускане и от появата на патологично кървене. Дежурният персонал периодично ще ви наблюдава. Колкото и да ви се иска, в този период не бива да заспивате, защото през 15–20 минути акушерката ще проследява пулса и кръвното ви налягане, ще следи дали нямате по-обилно кървене или някакви други субективни оплаквания. След 2 часа, ако няма отклонения, ще ви преведат в родилното отделение. Добре е да пийнете течности и да хапнете някаква лека храна. Бебето ще е настанено или в детска стая, или при вас в зависимост от правилата на съответния родилен дом.

Когато вече сте в стая на легло, може да поспите няколко часа. След около 5–6 часа трябва да се опитате да спуснете краката си от леглото, да седнете, да се изправите и ако имате сили, да се поразходите малко около леглото в стаята. Ако ви се завие свят, легнете, изпийте няколко чаши течност и опитайте отново. Във всички случаи, когато не се чувствате добре, уведомявайте за това дежурната акушерка. До 12-ия час от раждането е желателно спонтанно да сте уринирали поне веднъж. Ако не можете, отново се обърнете към акушерката.
Много важно условие за доброто зарастване на възстановените външни разкъсвания е хигиената. След всяко ходене до тоалетната и особено по голяма нужда правете тоалет с течаща вода, но без сапун.

Кървенето от гениталиите в първите 5–6 дни наподобява менструално кървене. Това са т.нар. лохии, които с времето променят количеството и цвета си – от яркочервен до светложълт и накрая белезникав. Изтичането на лохии продължава 3–6 седмици. Ако до третия ден от раждането не сте ходили по голяма нужда, добре е да се консултирате с лекар, за да ви предпише някакво слабително средство. Дефекацията е от значение за правилното протичане на нормалния следродилен период. При родилите с цезарово сечение може да се направи очистителна клизма.
При нормално раждане най-късно до 6-ия час от раждането трябва да захраните вашето бебе. В първите няколко дни все още няма да имате кърма, а от гърдите ви ще се отделя малко белезникава течност, наречена коластра. Тя е в оскъдно количество, но е богата на лесноусвоими белтъци, антитела и минерални соли. За да нямате проблем с гърдите, по време на престоя ви в родилното отделение кърмете бебето по 5 минути от едната гърда и 5 минути от другата. Ако бебето е при вас денонощно, придържайте се към по-свободен режим на хранене. Ако сте родили по оперативен път, ще ви дават бебето за кърмене на всеки три часа. Кърмата идва между 3-ия и 5-ия ден, затова в първите дни след раждането не прекалявайте с течностите. Дневно пийте до 1.5 литра. Отначало ще кърмите бебето в легнало странично положение, след това в полулегнало, полуседнало и накрая в седнало положение. В родилното отделение задължително ще ви измерват сутрешната и следобедната телесна температура.
По време на сутрешната визитация трябва да сте без бельо. Дежурният акушер-гинеколог ще проследява вида на лохиите, състоянието на раната (ако има такава), матката и гърдите.
Ако нямате здравни проблеми, на третия ден при раждане през естествените пътища ще ви изпишат заедно с бебето.
Родилите с цезарово сечение обикновено се изписват на 6–7-ия ден след свалянето на конците от оперативния разрез. Една седмица след като се приберете вкъщи, може да правите леки разходки навън. Колкото по-малко е увреден организмът ви през бременността и раждането, толкова по-бързо ще се възстановите.