Бременността е състояние, което променя (физически и психически) по различен начин всяка жена. Има и някои странни за 9-те месеца „симптоми”.Усещам метален вкус
Металният вкус, който се появява още в началото на бременността, се дължи на хормоналните промени в организма. Понякога през първите три месеца сутрин ще се събуждате с усещането, че имате монета под езика. Това усещане ще намалее и ще изчезне след четвъртия месец. Но дотогава яжте кисели храни и особено лимони, за да избегнете неприятния вкус.


Възглавницата ми е мокра

Като се събудите сутрин, може да се учудвате на петното слюнка по възглавницата ви. Образуването на голямо количество слюнка често съпровожда бременната, и то през първите три месеца – времето на гаденето и повръщането. За да се намали това слюнкоотделяне, пийте вода с изцеден лимонов сок.

На корема ми има черта
След четвъртия месец на корема ви може да се появи тъмна кафява линия. Тя ще изчезва след баня, но по-късно пак ще се появява. Причината е отново повишеното ниво на хормоните. След раждането тази черта ще изчезне.


Краката ми стават по-големи
През 9-те месеца расте не само коремът на бъдещата майка. Нарастват и стъпалата й. Не се учудвайте, ако не можете да обуете вече любимите си обувки и се наложи да си купите по-широки и удобни маратонки например. Глезените ви също може да започнат да се подуват. Затова избягвайте да стоите права дълго време. Носете обувки с ниски токове и при всяка възможност вдигайте краката си нависоко, за да си почиват.

Сънувам кошмари
Страшните сънища са характерни за бременността и се дължат на бушуващите хормони и тревогите около предстоящото раждане. Бременните се притесняват дали ще се справят с отглеждането на детето, дали то ще е здраво... Честото посещение на тоалетната през нощта е допълнителен дразнител за повечето и странни сънища.

Паметта ми се изпарява
Някои бъдещи майки имат проблем с паметта. Проучвания сочат, че около 80% от тях често забравят, но още не е изяснено коя е причината за това. За да не изпадате в неловки ситуации, пишете си напомнящи бележки с дневните задачи. Предварително приготвяйте нещата, от които се нуждаете, за да сте по-спокойна.

Кърмата ми идва, а бебето не
Не се притеснявайте, ако към края на 7-ия месец видите мокри петна по сутиена си. Това е т.нар. коластра, която се отделя от гърдите ви. Тази предкърма ще е ценната храна на бебето през първите дни след раждането. Истинската кърма ще се появи малко по-късно. За да се чувствате комфортно през последните месеци на бременността, носете удобен сутиен, подходящ за уголемения ви бюст. Може да поставяте и специални подплънки, ако изтичането на коластра е по-обилно.

Увеличено вагинално течение
От началото на бременността вагиналното течение може да се увеличи. Това е начин организмът ви да се предпазва от инфекции. Не се притеснявайте, освен ако не усетите парене и неприятна миризма. В този случай се консултирайте с вашия лекар. За да се справите с този дискомфорт, ще ви помогнат ежедневните дамски превръзки. Носете само памучно бельо и спазвайте перфектна хигиена!

Д-р Илияна Стоева
акушер-гинеколог