Ако страдате от прееклампсия и пушите, имате още една причина да се сбогувате с никотина. Ново британско проучване сочи, че цигарите значително повишават риска както за вашето здраве, така и за здравето на нероденото ви дете. Ако изхвърлите тютюневото изкушение от живота си, можете значително да понижите опасността.


Професор Фиона Пипкин и екип от учени от университета в Нотингам, Великобритания, изследват 1001 жени, страдащи от лека и тежка форма на прееклампсия. Резултатите сочат, че при пушачките рискът от развитие на еклампсия е 5 пъти по-висок. Тревожни са и данните, че 34.8% от бременните, които пушат, раждат преди 34-ата г.с. (само 26.8% от бившите пушачки и 21.3% от непушачките), 46.1% раждат деца с ниско тегло (37.5% от бившите пушачки и 27.9% от непушачките), а 65.6% от бебетата на активно пушещите майки страдат от различни усложнения.

Според проф. Пипкин тютюнопушенето не просто е опасно, но може сериозно да усложни и без това драматичното състояние на страдащите от прееклампсия. Учените твърдят, че отказването от цигарите през който и да е период на бременността има огромен положителен ефект върху здравето на бъдещата майка и на нероденото. Сама преценете дали една цигара повече струва колкото живота на детето ви.