“Моля, събуйте обувките и сложете чехлите си” – това са първите думи, с които ще ви посрещнат в новооткрития Център за съвременни родители в София. Приветливи млади момичета и момчета с ентусиазъм се опитват да създадат нещо все още немного популярно за нашите географски ширини – място, където бъдещи и настоящи родители могат да получават всякаква помощ и да задават всички вълнуващи ги въпроси.


Дейността на центъра стартира от пролетта на тази година. Това обяснява и плахостта, с която създателите му говорят за проектите си, но и огромното им желание да направят нещо наистина уникално.

Програмите
При всяка жена бременността протича по различен начин, но има някои основни правила, които бъдещите майки трябва да знаят. Основният курс на обучение продължава 72 часа – 18 урока, като всеки е по 4 часа. Занятията се провеждат два пъти в седмицата и включват теоретична и практическа част, време за релаксация, арттерапия, гимнастика и театър. “Бъдещите майки използват почивките, за да общуват помежду си, да споделят преживяванията и притесненията си”, казва управителката на центъра и основен инструктор Петя Лечева. “Говорим подробно за бременността и за раждането, практикуваме различни техники на дишане и показваме алтернативни пози за раждане. Бъдещите майки се упражняват с кукли как да къпят и да обличат детето.”
Една от най-забавните части в курса е театърът. Инструкторът избира дадена ситуация – например “околоплодната течност изтича в полунощ”, и разпределя ролите между бъдещите майки и татковци. Те трябва да изиграят как биха реагирали, ако възникне подобен проблем.


Центърът предлага и съкратен вариант на този курс, който се състои само от 10 урока и също е два пъти седмично по 4 часа за всеки урок.
За тези, които са на финалната права, се организират и експресни занятия от 15 часа, в които се набляга на раждането и начините за отглеждане на бебе. Има и бъдещи майки, които не могат да отделят толкова много време за обучение. За тях са предвидени индивидуални уроци, в които основни са теоретичните лекции и почти няма практика. Едно занятие продължава 90 минути и се провежда всяка събота.
Българките напълняват изключително много през бременността, твърдят акушер-гинеколози, и това се отразява негативно върху техния организъм и върху здравето на бебето. За преодоляване на свръхтеглого може да помогне гимнастиката. В центъра има два вида програми за раздвижване – динамична гимнастика, която се препоръчва на бременни, страдащи от разширени вени, и статично-динамична, подходяща за всички останали.
Друго нестандартно решение за борба с многото килограми, за укрепване на мускулатурата и за трениране на дишането е водната гимнастика. Тя се провежда всяка седмица в басейна на хотел “Амбасадор” в столицата. “Водната гимнастика за бременни се пренебрегва в България, а е доказано, че тя е изключително полезна и почти няма противопоказания”, обяснява Петя Лечева. Упражненията в басейна тренират доброто дишане, мускулите не са натоварват, гръбнакът почива. Не на последно място са и консултациите по кърмене. Много млади майки срещат сериозни затруднения и още в началото са склонни да се откажат от кърменето.
“Опитваме се да вдъхнем кураж на жените, че могат да се справят, да им дадем конкретни съвети и да отговорим на всеки техен въпрос”, допълва управителката. Разбира се, не са забравени и най-малките. “Рядко педиатрите препоръчват и показват техники за масаж и гимнастика на бебето, а те са изключително важни за доброто му развитие”, твърди г-жа Лечева. Ето защо всяка седмица се отделя време за различни физически упражнения на бебчето.

Преподавателите
“Положихме много усилия, за да намерим добри специалисти от всички области, свързани с бременността и отглеждането на детето. При нас работят акушер-гинеколог, педиатър, масажист, инструктор по кърмене, а преподавателката, която води водната гимнастика, е тренирала синхронно плуване. Всички са доказани в практиката и действащи специалисти, на които бъдещите майки и татковци спокойно могат да се доверят”, допълва управителката.

Забавленията
Освен на театър бъдещите майки се отдават и на рисуване. Всяка от тях има възможност да пресъздаде радостите и тревогите си върху лист хартия. След това да се прави изложба.

Бъдещето
До няколко месеца от центъра планират да организират и курсове с йога за бременни. Специалистите искат да направят и групи за деца между 1 и 3 год. Преподавател ще показва на малчуганите и родителите различни игри, които да подпомогнат физическото и психичното им развитие.